09 TEMMUZ, PAZAR, 2023

Fatma Çiftçi’nin “Evde Kalan Kız Kurusu” Sergisi Galeri Vitrin’de

Fatma Çiftçi’nin “Evde Kalan Kız Kurusu” başlıklı kişisel sergisini 20 Ağustos’a kadar Goethe-Institut Ankara’nın sanat mekânı Galeri Vitrin’de sanatseverlerle buluşuyor.

Küratörlüğünü Burçak Fakıoğlu Yakıcı’nın üstlendiği sergide; coğrafi, kültürel ve sosyal alandan türetilen semboller ve desenler, anlam buldukları inanç ve günlük yaşamdan sıyrılıp Fatma Çiftçi’nin mekâna özgü, özel olarak ürettiği “Evde Kalan Kız Kurusu” başlıklı yerleştirmesi biyografik bir anlatıyla izleyiciye sunuluyor. Kentin ana caddelerinden birinin küçük bir sokakla kesiştiği noktada yer alan bir “vitrinin” “çerçevenin”, “dünyanın” içerisinde geçen bu hikâye, bireysel bir hikâyeden yola çıksa da izleyiciyi evrensel bir anlatıya davet ediyor.

​Toplumsal bellek vasıtası ile nesilden nesle aktarılan halı dokuma geleneğinde, halı dokumacısı ürettiği dokumalarla bir tür biyografik anlatı sunuyor. Fatma Çiftçi, bu geleneği kendi biyografik anlatısı üzerinden sürdürüp, yaşamında sorguladığı bazı toplumsal normları, özellikle de cinsiyete dayalı kalıplaşmış rolleri bu yerleştirmesinde eleştirel bir biçimde ele alıyor. Toplumda kimlik oluşturulması yolunda; aile kurma, evlenme, üreme gibi norm hâline getirilen ve birey olma yolunda kişinin karşısına çıkan yargıların sorgulandığı yerleştirmesinde; kimliğe dair “ennui”, yani derin bir sıkıntının ve çilekeş bir durumun yansıması motiflerin anlatımıyla ortaya çıkıyor.

0
2546
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage