25 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2020

Fatih Sultan Mehmet Han’ın Portresi İBB Tarafından Satın Alındı

​İngiliz müzayede evi Christie’s’te gerçekleşen açık artırmada Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze gelebilen üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin yaptığı tablo İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı. Haberi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamayla duyurdu.

Bellini’nin 1480 yılında yaptığı, National Gallery’nin “Daimi sergilenen sanat eserleri”nden biri olan Fatih portresi 770 bin sterline satıldı. Tablonun satışına 400- 600 bin sterlinle başlandı. Christie’s’den yapılan açıklamaya gore portre için ödenecek komisyonla beraber tablonun İBB’ye maliyetinin 935 bin 250 sterlin olacağını duyurdu.

Bellini’nin tuval üzerine yağlı boya çalışıltığı yapıtın eni 33,4; boyu ise 45,4 santimetre. Tablonun sağ alt köşesinde ise yapılış tarihi olarak Latin harfleriyle 25 Kasım 1480 not düşülmüş.

​Portrede Fatih Sultan Mehmet’in yanındaki ikinci kişinin kim olduğu ise belirsizliğini koruyor. Christie’s müzayede salonunda İslam ve Hindu Sanat Eserleri sorumlusu olarak çalışan Sara Plumby’e göre tablodaki kişinin kim olduğu hakkında iki farklı teori bulunuyor. Bunlardan birincisi ikinci figürün, padişahın üç oğlundan biri olduğunu ileri sürüyor. Ancak, tablodaki ikinci kişinin II. Mehmet ile arasındaki yaş farkının az olması, bu iddiayı çürütüyor. Diğer iddianın sahipleri ise tablodaki figürün beyaz tenli ve tıraşlı olmasından yola çıkarak, Batılı bir kişi olduğunu ileri sürüyor.

0
2261
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage