06 MAYIS, PERŞEMBE, 2021

Farid Rasulov’un Türkiye’deki İlk Sergisi “Kurban Olurum” SANATORIUM’da

Farid Rasulov’un “Kurban Olurum” başlıklı Türkiye’deki ilk kişisel sergisi 18 Mayıs tarihinde SANATORIUM’da tekrar ziyarete açılacak. Absürdizm, hiciv ve grotesk yöntemler kullanarak bu kadim uygulamanın sürekli değişen modern çağımızda tekrar ele alınmasını sağlayan sanatçı bu sergisinde Kurban Bayramı’nın bir incelemesini sunuyor. Sergi bu bayramın kasıtlı olmadan sembolize eder hâle geldiği açgözlülük ve aşırılığı sorguluyor.

Sanatçı sergisinde bir hayvanın kesilmesini şart koşan, İslam’ın başlıca bayramlarından biri olan Kurban Bayramı’na odaklanıyor. İbrahim Peygamber’in Tanrı’ya itaat ederek oğlunu kurban etme isteğinin sembolü olarak kesilen hayvan, geleneksel olarak akrabalar, ev ve ihtiyacı olanlar arasında paylaştırılırdı. Rasulov bu geleneğin son zamanlarda kurbanın, statü ve servetin bir göstergesi hâline geldiği düşüncesinden yola çıkarak bir hastane odasında geçen yeni filmi Yuxularin Yuxusu’nu (Düşlerin Düşü) oluşturuyor. İki doktorun konuşurken bayram için giydirilmiş bir koyunu parçalarına ayırdıkları ve iç organlarıyla bir dolu mücevheri karıştırdıkları görülüyor; kara mizah ve ironiyi bir arada içeren sahne, etkinlikle ilişkilendirilen absürt maddiyata dikkat çekiyor. Filmi bir enstalasyon formunda daha da detaylandıran Rasulov, bu yolla izleyiciye giysiler, altın süsler ve medikal donanım gibi çeşitli aksesuarlarla kurduğu grotesk bir anlatı sunuyor.

​Daha önce “Qurban Olum” başlığıyla Suad Garayeva-Maleki küratörlüğünde YARAT Contemporary Art Space’de izleyicilerle buluşan “Kurban Olurum” sergisini 18 Mayıs tarihinden itibaren SANATORIUM’da ziyaret edebilir ya da buradan 360° Sanal Tur ile gezebilirsiniz.

0
3368
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage