01 EKİM, CUMA, 2021

Fahrelnissa Zeid’in Yaşamına ve Sanatına Dair: “ Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru”

20. yüzyılın en önemli sanatçılarından olan Fahrelnissa Zeid’in yaşamı ve sanatı hakkında yazılmış en kapsamlı yayınlardan biri olan Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru isimli kitap Bozlu Sanat Yayınları’ndan çıktı. Kitap dolayısıyla hazırlanan, Project Mongeri Binası’nda gerçekleşen "Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru" sergisi 13 Kasım’a kadar uzatıldı.

Yazarlığını Yahşi Baraz’ın, editörlüğünü ise sanat tarihçisi Dr. Özlem İnay Erten ve Oğuz Erten’in yaptığı Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru, dört yıllık bir araştırma ve hazırlık sürecinin ardından hayata geçti. Kitap, Bozlu Sanat Yayınları’nın Türk sanatının belli köşe taşlarında yer alan sanatçılar hakkında yapılacak monografik çalışmaların önemine dikkat çekmeyi amaçladığı yayınlarından biri olarak hazırlandı.

Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru isimli kitap, Şakir Paşa’nın kızı olarak İstanbul Büyükada’da dünyaya gelen Fahrelnissa Zeid’in prensesliğe uzanan fırtınalı yaşam öyküsünün yanı sıra, İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’nin ilk kadın öğrencilerden biri olarak başlayıp, Paris, Londra gibi dünyanın önemli sanat metropollerine ve yaşamının sonunda Ürdün’de devam ettirdiği sanat kariyerine dek uzanan pek çok detayı, birçoğu ilk kez yayımlanan fotoğraf ve sanatçının eserleri eşliğinde okumayı olanaklı kılıyor. Fırtınaya Doğru: Fahrelnissa Zeid, doğumunun 120. yılında Fahrelnissa Zeid’i anarken, sanatçının yaşamı ve yapıtları hakkındaki en kapsamlı monografiyi onu yakından tanımış Yahşi Baraz’ın tanıklıkları üzerinden okuyucu ile buluşturuyor.

Küratörlüğünü Oğuz Erten’in üstlendiği, 13 Kasım’a kadar izleyiciyle buluşacak olan sergide, Türkiye’de modern sanatın öncülerinden biri olan ve “Paris Ekolü” sanatçıları arasında yer alan Zeid’in, erken tarihli figüratif resimlerinden soyut çalışmalarına ve 1970 sonrası yoğunlaştığı portrelerine kadar geniş bir seçkiye yer veriliyor.

Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru isimli kitabı satın almak için contact@bozluartproject.com adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

0
3676
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage