04 ARALIK, CUMA, 2020

Fahrelnissa Zeid Sözlüğü

Dr. Necmi Sönmez’in yaratıcı ressam Fahrelnissa Zeid’in sanatını, neden-sonuç ilişkileri çerçevesinde anlayıp yorumlayarak, renklerinin, formlarının ayrıcalığını keşfetmek isteyenler için bir kılavuz olarak tasarladığı kitabı Fahrelnissa Zeid Sözlüğü, Doğan Kitap’tan çıktı.

Fahrelnissa Zeid hem sıra dışı yaşamı, hem çılgın karakteri, hem de giriştiği beklenmeyen deneyleriyle İstanbul, Londra, Paris ve Amman sanat ortamlarında 1945-90 yıllarında adeta fırtına gibi esmiş, arkasında silinmez izler bırakmış yaratıcı bir ressamdır. Onun aldığı gözü pek kararla şekillenen çalışmaları, 20. yüzyılın tamamına yayılan sosyal, kültürel ve politik gelişmelerden etkilendiği için, farklı kültürlerin, coğrafyaların, dillerin izlerini taşır.

​Kendini tekrar etmeksizin, istediği gibi, çoğu kez de arkasındaki köprüleri yakarak ilerleyen Zeid, bilinçten çok hissiyatı, kavramlardan çok duyguları harekete geçirmek istediği için, çalışmalarındaki farklılıklar bir çırpıda anlaşılmayacak bir bütünlük oluşturur.

0
3992
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle