08 HAZİRAN, PAZARTESİ, 2026

Emine Boyner’in “Kocakarı Masalları” Sergisi Ark Kültür’de

Emine Boyner’in doğa, hafıza ve şifa pratiklerini bir araya getiren “Kocakarı Masalları” başlıklı kişisel sergisi 10 Haziran-9 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’daki Ark Kültür’de sanatseverlerle buluşacak.

Küratörlüğünü Ezgi Bakçay’ın üstlendiği “Kocakarı Masalları”, izleyiciyi insan ile yeryüzü arasındaki bağı yeniden hatırlamaya ve onarmaya davet ediyor. Sanatçı, zanaatkâr ve otacı Emine Boyner, sanat pratiğini tıpkı otacılık gibi bir duyma, tanıma ve hatırlama biçimi olarak ele alırken, serginin merkezine “kocakarı bilgeliği”ni ve kuşaklar boyunca aktarılan yaşam bilgisini yerleştiriyor.

“Sergi, kocakarı masalları gibi bitki ebeveynlerimizin ve yeryüzü ananın anlattıklarını önce can kulağıyla dinlemeye, sonra saklamaya ve aktarmaya soyunmuş bir “doğa çırağının” armağanı. Ocakta tüten, toprağa ekilen, dallara takılan, suya fısıldanan türde bir bilginin, yer ile yüz yüze olmanın hikâyesini anlatıyor. “Kocakarı Masalları”, seramik, keçe eserler, kâğıt, tuval ve kumaş üzerine resimler, ses ve su, metinler ve bitkiler, tohumlar ve emektar nesnelerden oluşan geniş̧ bir dost meclisi topluyor. Emine Boyner’in, Ayvalık’ın bilge zeytin ağaçları eteğinde, bitkinin ve toprağın rehberliğinde damıttığı yer-beden bütünlüğü fikri, serginin çok dilli cemaatinde somutlaşıyor. Sergi kapsamında, Emine Boyner eşliğinde gerçekleşecek kent yürüyüşlerinde, betonu çatlatıp sürgün veren, tam olması gerektiği yerde kendiliğinden biten, pürnefes yaban bitkilerle muhabbeti koyulaştırmaya davetliyiz. Bu yürüyüş yaban komsularımızın izinden kendi içimizdeki yabana varmaya meylediyor.”

0
72
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage