13 NİSAN, SALI, 2021

Elgiz Müzesi’nden 20. Yılına Özel Sergi “Proje 4L’den”

Türkiye’nin ilk güncel sanat müzesi olan Elgiz Müzesi kuruluşunun 20. yılında video sanatına odaklanan “Proje 4L’den” başlıklı sergiyi 15 Nisan - 15 Mayıs tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak. “Yerleşmek” (2001), “Yeniden Bak” (2002) ve “Seni Öldüreceğim İçin Çok Üzgünüm” (2003) sergileriyle o dönem İstanbul’da geniş bir kitleyle buluşmuş olan Gülsün Karamustafa, Hale Tenger ve Fikret Atay’ın üç ayrı video çalışması, o dönemin görsel anlatısı ile yeniden sergilenecek.

2001’de Vasıf Kortun küratörlüğünde gerçekleştirilen “Yerleşmek” başlıklı sergide Gülsün Karamustafa’nın Erkek Ağlamaları isimli yerleştirmesinde, üç ayrı duvarda Fikret Hakan, Ekrem Bora ve Cüneyt Arkın’ın ağladığı videoları izleyici karşısına çıktı. Sanatçının erken dönem video işlerinden olan bu çalışma, Almanya, İspanya ve Japonya gibi birçok ülkede gösterildikten sonra, Türkiye’de yeniden Elgiz Müzesi’nde sergilenecek.

2002 yılında yine Vasıf Kortun küratörlüğünde gerçekleştirilen “Yeniden Bak” başlıklı sergide toplumsal bellek üzerine çalışmalarını sürdüren Hale Tenger’in yavaşlatılan ve tekrarlanan sirk sahnelerinin yer aldığı 5 monitörlü video yerleştirmesi izleyici ile buluştu. Sanatçının “yeniden bakmak, baktığımız şeyin arkasından yeni ve başka bir anlam çıkarmaktır” önermesinden yola çıkan Sirkülasyon isimli çalışması “Proje 4L’den” başlıklı sergide tekrar izleyici karşısına çıkacak.

Halil Altındere küratörlüğünde 2003 yılında gerçekleşen “Seni Öldüreceğim İçin Çok Üzgünüm” başlıklı sergide Fikret Atay, oyuncak tabancalarıyla tren raylarında birbirine ateş eden çocukların görüntüleri ile oyun ve savaş kavramlarının iç içe geçtiği bir coğrafyayı konu alan videosu ile yer aldı. Bugün İsveç’te yaşamına ve üretimine devam eden sanatçının Bang Bang isimli bu çalışması Elgiz Müzesi’nde yeniden sergilenecek.

Elgiz Müzesi, Bilsart, Mixer ve Versus Art Project’in organizasyonunda yer aldığı ve Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek “SENKRON ‘Eş Zamanlı Video Sergileri’”ne paralel olarak Arçelik’in katkılarıyla düzenlenen “Proje 4L’den” 15 Nisan - 15 Mayıs tarihleri arasında Elgiz Müzesi’nde görülebilecek.

Künye:
1- Gülsün Karamustafa, Erkek Ağlamaları / Men Crying, 2001, 3 ekranlı video yerleştirme
2- Fikret Atay, Bang Bang, 2003, Renkli ve sesli video, 2dk. 17 sn
3- Hale Tenger, Sirkülasyon / Circulation, 2000, Beş kanallı sesli video, hepsi döngü


0
1053
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage