19 KASIM, CUMA, 2021

Ekin Bernay’ın “Atlas” Performansı Londra’da

Ekin Bernay’ın V&A Museum tarafından davet edilerek Performistanbul ortaklığında gerçekleştirdiği Atlas performansı, 26 Kasım’da Friday Late kapsamında Londra’daki müzenin Raffaello odasında izleyicilerle buluşacak.

Performistanbul sanatçısı Ekin Bernay’ın performansı hayatta kalan en eski müzik kompozisyonu olan Seikilos Epitaph’ın bestesinden ilham alıyor. Performans fikri sanatçının bir hakikat duygusu arayışında “dünyadaki tüm deneyimlerimin yaratıldığı gerçekliğimin ekseni, nöronların yaşam denen simülasyonun her anına komuta etmek için anlamlı sinyaller ilettiği yer” olarak tanımladığı omurgasına odaklanmasıyla ortaya çıkıyor.

Gökleri omuzlarında taşımaya mahkûm edilen Titan efsanesi Atlas, aynı zamanda kafatasımızı omurgamıza bağlayan C1 isimli omura adını veriyor. Bu kemiğin dünyadaki insan deneyiminin bir yansıması olduğuna inanan sanatçı, orman bilgeliği ve tasavvuftan fikirler ödünç alarak daha derine iniyor. Bernay performansı dört bölüm olarak ele alıyor: “Doğuyorum, yolda yürüyorum, sonsuz huzuruma ulaşıyorum ve bedenimin sınırlarını aşıyorum”. İnsanlar olarak taşıdığımız ağırlığa hem fiziksel hem de duygusal perspektiften bakan sanatçı, kendi özüne yaklaşmak umuduyla insan vücudunu yapıbozuma uğratıyor. “Dünyaya kendi gerçeklik deneyimimden daha fazla ne sunabilirim?” sorusundan hareketle performansın adımlarını atıyor.

“Aynaya bakıyorum ve geçicilikle yüzleşiyorum.
Verebileceğim tek şey dürüstlüğümdeki hayatım.
Yaşamak yalnız ama yine de sevgi dolu.
Bu benim, devam ediyor, arıyorum.”

Ekin Bernay

Künye: Atlas, Ekin Bernay, 2021, Performans, 33 dakika, Performistanbul iş birliğiyle

0
1348
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage