26 EKİM, PAZARTESİ, 2020

Dünyanın En Büyük İnsan Zinciri İstanbul’da

Land-Art’ın öncü ismi Guillaume Legros’un, bilinen adıyla Saype’nin, Haziran 2019’da başlattığı küresel Duvarların Ötesinde (Beyond Walls) projesinin sekizinci durağı Institut français Türkiye iş birliğiyle İstanbul oldu.

Çim ve toprak üzerinde anıtsal freskler oluşturan, sokak sanatı ve land-art’ı birbirine bağlayan sanatsal bir hareketin öncüsü olarak tanınan Saype’nin Duvarların Ötesinde projesi, tesadüfi karşılaşmalardan ve halkın, dünyanın en büyük insan zincirini İstanbul’dan geçirme arzusundan meydana geldi. Gerçek bir iş birlikçi ve çok taraflı olan Duvarların Ötesinde, kutuplaşmakta olan bir dünyada, sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini yaratmayı amaçlıyor ve bizi yardımseverliğe ve birlikte yaşamaya davet ediyor. Anıtsal eserlerinin amacı kültürler arasında köprüler döşemek olan Saype için, Akdeniz ve Karadeniz dünyalarının kavşak noktasındaki İstanbul kenti, hayati anlamı olan bir durak olma özelliği taşıyor. İsviçre’de yaşayan Fransız sanatçının oluşturduğu evrensel halk dansının devasa elleri, Avrupa ve Afrika kıtalarını buluşturduktan sonra, bu kez de Boğaz’ın Avrupa yakasına geliyor ve Asya kıyılarına ulaşmak için boğazını geçiyor. Böylece şehirden şehre, kıtadan kıtaya, Batı’yla Doğu’yu sarmalayan büyük bir kardeşlik zinciri çizmeye devam ediyor.

Yaptığı çalışmalarla derin doğamızı sorgulamayı amaçlayan, aynı zamanda insanları karşılıklı yardımlaşmaya ve nezakete davet eden Saype, 26 Ekim günü Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da düzenlenen basın toplantısına katıldı. Eşinin de Türk olduğunu ve Türk kültürüne aşina olduğunu belirten Saype projesiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Değerlerimizi paylaşmak için ‘Duvarların Ötesinde’ projesini başlattık ve İstanbul’un bu projede olmaması kaçınılmazdı, çünkü bu şehir hem coğrafi hem de tarihsel anlamda farklı kültürlerin birleştiği bir yer olmuş. Benim için burada olmak bir onurdur, burada evimde hissettim.”

Saype, şiirsel ve kalıcılaşmayan eserleri doğaya saygı alanında zihinleri etkilemek için dünyayı dolaşıyor. Birliği, karşılıklı yardımlaşmayı ve duvarların ötesindeki ortak çabayı simgelemek amacıyla, şehirden şehre kayan ve iç içe geçen, tokalaşmış elleri çimenlerin üzerine çiziyor. Saype’nin özgün yaklaşımı ve yenilikçi tekniği, ünlü Forbes dergisi tarafından 2019 yılında sanat ve kültür alanında otuz yaşın altındaki en etkili otuz kişiden biri olarak işaret edilmesini sağladı.

​Paris, Andorra, Cenevre, Berlin, Ouagadougou, Yamoussoukro kentlerinin ardından 15-30 Ekim 2020 tarihleri arasında İstanbul’da bir dizi proje gerçekleştiren Saype, Tekfen Holding desteğiyle düzenlenen Boğaziçi Chronicles kapsamında 27 Ekim gününde Boğaziçi Üniversitesi’nde bir Master Talk da verecek.

0
2261
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage