16 ŞUBAT, SALI, 2021

“Karagözüm İki Gözüm” Sergisi Devam Ediyor

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, sanatseverlerle buluşturduğu “Karagözüm İki Gözüm” başlıklı sergisinin tarihini 25 Nisan 2021 tarihine kadar uzattı. Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu’nun önemli temsilcilerinden Ragıp Tuğtekin’in Yapı Kredi Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan orijinal tasvirlerinin, Karagöz sanatına hayat veren üstatların ve günümüz Karagöz sanatçılarının tasvirlerinin yer aldığı sergi, Karagöz’ün geçmişten günümüze serüvenini gözler önüne seriyor.

Küratörlüğünü Cengiz Özek’in, koordinatörlüğünü ise Nihat Tekdemir ve Elif Erdoğan’ın yaptığı “Karagözüm İki Gözüm” sergisi, Ragıp Tuğtekin’in 1930’lu yıllarda yaptığı 187 Karagöz tasvirini uzun yıllar sonra yeniden sanatseverlerle buluşturuyor. En son 2004 yılında “Yıktın Perdeyi Eyledin Vîrân” sergisi kapsamında gösterilen eserler, Karagöz’ün geleneksel Türk tiyarosundaki yerini bir kez daha açıkça ortaya koyuyor. Tuğtekin’in tasvirlerine paralel olarak sanatçının etkilendiği ve etkilediği başka sanatçıların işlerini de içeren sergi, içerdiği çok sayıdaki eserle ortaya sanatseverler için oldukça kapsamlı bir Karagöz portresi çıkarıyor.

Tasarımı Karşılaşmalar ekibine ait olan sergide 20’den fazla Karagöz sanatçısı tarafından üretilen 350 tasvir, dünya gölge tiyatrosu içerisinde Karagöz oyunlarının yeri, dünyada karagöz oyunlarının nerelerde oynatıldığı, gerçeküstü figürlerin ve halk efsanelerinin karagöz tasvirlerine yansımaları, günümüz karagöz sanatçıları gibi tematik başlıklar altında ele alınıyor. 

​“Karagözüm İki Gözüm”, 25 Nisan 2021 tarihine kadar Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Kültür Sanat’ın birinci katında bulunan Yapı Kredi Müzesi’nde görülebilir. Yapı Kredi Yayınları tarafından İngilizce ve Türkçe basılan bir sergi kitabı da bulunan serginin üç boyutlu sanal turuna Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

0
3895
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage