20 NİSAN, CUMARTESİ, 2019

Doris Lessing’den Bir Gerilim Başyapıtı: Beşinci Çocuk

2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Doris Lessing’in filmlere de konu olan “şeytani çocuk” imgesini ustaca kaleme aldığı, annelik, toplumsal normlar, ahlaki seçimler ve aile ilişkileri gibi meseleler üzerine düşündürdüğü romanı Beşinci Çocuk, Niran Elçi’nin çevirisiyle Delidolu Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Lessing, hiç kimsenin hoşlanmadığı, hatta içten içe korktuğu için uzak durmayı tercih ettiği olağandışı bir çocuğa sahip olmanın yol açtığı ruhsal etkilere odaklanarak, onu sevememenin yarattığı suçluluk duygusunu cesaret isteyen bir dürüstlükle anlatıyor.

​Harriet ve David, geleneksel aile yapısının önemini yitirdiği bir toplumda, akrabaları bir araya getirdikleri büyük evlerinde dört çocuklarıyla mutlu bir yaşam sürmektedir. Dışarıdaki yıkıcı dünyanın etkilerinden uzak, düşledikleri eski moda değerlere adanmış huzurlu yuvayı kurmakla övünen çiftin yaşamı, beşinci çocukları Ben’in doğumuyla altüst olur. Harriet, içinden çıkan bu çirkin, iri ve kontrolü güç bebekle birlikte hiç tanımadığı bir karanlıkla ve ummadığı bir toplumsal tepkiyle karşı karşıya kalır; bir zamanlar gerçek kıldıkları aile düşü giderek kâbusa dönüşür. 

0
1493
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage