11 EKİM, PAZARTESİ, 2021

Doğadan İlham Alan Görsel Şölen “Habitat” Zorlu PSM’de

Amsterdamlı görsel sanatçı Heleen Blanken’in taş, fosil ve mercan gibi organik eserlerin 3 boyutlu taramalarını içeren Habitat enstalasyonu, Zorlu Energy Solutions (ZES) desteğiyle 31 Ekim tarihine kadar PSM Sky Lounge’ta sanatseverlerle buluşuyor.

Amsterdamlı görsel sanatçı Heleen Blanken’in Habitat eseri ilk olarak Zorlu PSM’de Sonar+D programı çerçevesinde sergilendi. Blanken’in veriye dayalı enstalasyonu Habitat by Heleen Blanken, Leiden Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi’nden taş, fosil ve mercan gibi organik eserlerin 3 boyutlu taramalarını, oyun benzeri, meditatif bir ortama dönüştürüyor. Doğa harikalarını sanat ve teknolojiyle harmanlayan Habitat enstalasyonunda izleyici, farklı sesleri içeren ortamlara eşlik edip sürekli gelişen bir dijital dünyada gezinirken bir yandan da doğa harikalarıyla yeniden bağlantı kurma fırsatı buluyor.

Doğa tarihi müzelerine de dijital bir bakış sunan eser, insanlığın doğayla etkileşiminin bir simgesi olarak; insanlığın doğanın kontrolünde olmadığına ışık tutarken doğa üzerindeki etkimizin her zaman hemen fark edilmediğini vurguluyor. Blanken, doğayı zaman ve mekân içinde sabitleyerek fiziksel olarak korumayı amaçlayan doğa tarihi müzesi yaklaşımını, arşiv materyallerini veriye dönüştürerek dijital bağlamda geliştiriyor.

Yakınlık ve uzaklık ölçer sensörleri sayesinde Habitat’ın sosyolojik yanı da bu çalışmada araştırılıyor. Veriye dayalı kurulumlar genellikle izleyiciye çok fazla kontrol sunmasıyla bilinir. Habitat by Heleen Blanken ise bu noktada bu kontrol ile oynayarak seyircinin hareketlerine hemen tepki vermiyor bunun yerine gecikmelerle tepki veriyor. Sonuç olarak, bir izleyiciden gelen bir eylem bir sonraki için farklı bir görsel sonuç yaratabiliyor. Görsel ve işitsel akış, işin içinde mi yoksa eyleminizin bir sonucu mu olduğundan şüphe duyabileceğiniz şekilde değiştiriliyor. İzleyiciler 36 dakika boyunca bu enstalasyonu deneyimleyerek doğa içinde yolculuğa çıkma fırsatı yakalıyorlar.

​Heleen Blanken’in Habitat eseri 31 Ekim’e kadar PSM Sky Lounge’ta ziyaret edebilirsiniz. Biletlere ise buradan ulaşabilirsiniz.

0
2021
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage