21 NİSAN, ÇARŞAMBA, 2021

"Dinleyen Gözler İçin" Sergisinin Kitabı Yayımlandı

Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin küratörlüğünde, Arter Koleksiyonu’ndan çoğu müzikle güçlü bağlar kuran 23 yapıtı bir araya getiren “Dinleyen Gözler İçin” başlıklı grup sergisinin kitabı Arter Yayınları tarafından yayımlandı.

2 Ocak 2022’ye kadar ziyaretçilerle buluşmaya devam edecek olan “Dinleyen Gözler İçin”, Arter’in “Sesli Dizi” serisi kapsamında düzenlenen üçüncü sergisi. Sergi, ziyaretçileri galeri alanına hâkim olan sessizliğin içinde yapıtlardan yükselen “sesleri” keşfetmeye ve hayal etmeye davet ediyor.

John Cage’in “mutlak bir sessizliğin imkânsızlığına” odaklanan önermesinin izinden giden sergiyle aynı başlığı taşıyan yayın, Arter Kurucu Direktörü ve serginin küratörü Melih Fereli ile Süreyyya Evren tarafından hazırlandı. Kitap Fereli’nin, John Cage’in müzikte olduğu kadar tüm sanatsal üretiminde sessizlik, belirsizlik ve rastlantısallığı bir arada kullanan deneysel yaklaşımını ele aldığı yazısıyla açılıyor. Kitap ayrıca 2019’da elektro-akustik müziğe katkılarından dolayı SEAMUS Ödülü alan besteci Gordon Mumma’nın kaleme aldığı bir metin, Hasan Cem Çal ve Furkan Keçeli’nin “buluntu ses” kavramına odaklanan yazıları ile John Cage’in Silence [Sessizlik, 1961] ve A Year From Monday [Pazartesiden Bir Yıl Sonra, 1963] başlıklı kitaplarından derlenen kısa öykülere yer veriyor. Tasarımını Vahit Tuna’nın yaptığı yayında, Hadiye Cangökçe’nin ve flufoto’dan Barış Aras ve Elif Çakırlar’ın çektiği yapıt ve sergiden görünüm fotoğrafları da bulunuyor.

Dinleyen Gözler İçin başlıklı kitap, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir. Salı-Cuma günleri arasında 11:00–17:00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde kitabı inceleyebilirsiniz.

Künye:

1. Carles Santos
Parçalanmış Piyano ve Fotoğrafı
2008
Parçalanmış piyano, renkli fotoğraf
Arter Koleksiyonu
Dinleyen Gözler İçin sergisinden
Fotoğraf: flufoto

2. Osman Dinç
Ahlat’a Ağıt
1984–2014
Nota sehpaları, siyah beyaz fotoğraflar
80 adet fotoğraf; 13 × 18 cm (her biri)
80 adet nota sehpası; 116,5 × 43 × 43 cm (her biri)
Arter Koleksiyonu
Dinleyen Gözler İçin sergisinden
​Fotoğraf: flufoto

0
1027
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage