14 NİSAN, ÇARŞAMBA, 2021

Depo’da Yeni Sergi: “Unutma Bahçesi”

Dilşad Aladağ ve Eda Aslan’ın “Unutma Bahçesi” başlıklı sergisi 14 Nisan - 30 Mayıs tarihleri arasında Depo’da sanatseverlerle buluşuyor.

Bir mimar ve bir sanatçı olan Dilşad Aladağ ve Eda Aslan, pratiklerinde kentin değişimine, bu değişimin yıkıcılığına ve hafızada bıraktığı izlere odaklanıyor. “Unutma Bahçesi Projesi” ile sanatçılar olası bir yıkım karşısında “Bir mekânı kaydetmek, hafızalardaki yerini diri tutmak, şehrin hafızasında bahçeye bir yer açmak mümkün mü?” sorularına cevap arıyor. İstanbul Üniversitesi Botanik Enstitüsü, Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi ve bitkilerin burada kurduğu yaşantıyı merkeze alarak başlayan bu proje, arşivlere, bahçe kurucularının, profesörlerin hikâyelerine eğilerek yeni katmanlar kazandı.

İstanbul Üniversitesi Botanik Enstitüsü 1935 yılında 2. Dünya Savaşı sırasında vatanlarını terk etmeye zorlanan ve Türkiye’ye sığınan Yahudi Alman bilim insanları Alfred Heilbronn ve Leo Brauner tarafından kuruldu. Farklı ülkelerdeki bahçelerden gelen tohumlar ve Anadolu’dan toplanan bitki örnekleri ile enstitü bünyesinde kurulan Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi’nde bugün hâlâ yüzlerce bitki bulunuyor. 2017 yılında alınan bahçe arazisinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devri ve Botanik Enstitüsü’nün yıkılması kararı, yapının, şehirle, toplumsal hafıza, kentsel ve kültürel miras ile ilişkisinin sorgulanmasına neden oldu. Botanik Enstitüsü, 2018 yılında İstanbul Üniversitesi’ne bağlı başka bir yapıya taşındı, bahçeye üniversite öğrencilerinin dahi erişimi sınırlandırıldı. İstanbul Müftülüğü’nün sahiplendiği, üniversite ile bağları koparılan ve harabe hâline gelen bahçe ve enstitü yapılarının geleceği bugün bile belli değil.

Çeşitli kurumlar ve arşiv sahipleri ile iş birliğiyle 2017 yılından itibaren ilerleyen “Unutma Bahçesi Projesi”, İstanbul’un sürekli sürgünlere ev sahipliği yapan peyzajında kolektif bir hatırlama ve hatırlatma mücadelesi hâline geldi. Transdisipliner bir yaklaşımla yürütülen proje, yerleştirmeler, film, basılı ve dijital yayınlar gibi birbirinden farklı çıktılara evrilmekte. “Unutma Bahçesi” sergisi ise proje çıktılarının ve kolektif üretim sürecinin izleyici ile paylaşıldığı bir durak olarak kurgulandı.

​“Unutma Bahçesi” başlıklı sergi 14 Nisan - 30 Mayıs tarihlerinde hafta içi her gün 11:00 - 18:30 saatleri arasında Depo’da ziyaret edilebilir.

0
2010
0
  • 14-04-2021
    0
    750
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 14-04-2021
    0
    881
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 14-04-2021
    0
    923
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage