30 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2022

Depo’da Yeni Sergi: “mâzîk”

Alev Ersan, İbrahim Alam ve İlyas Odman’ın ortak bir çalışma ve birbirlerinin işlerine müdahalelerle hazırladıkları “mâzîk” başlıklı sergi, 13 Ağustos’a kadar Depo’da sanatseverlerle buluşuyor.

Farklı queer jenerasyonların zaman ve ifade arayışlarına, karanlığa ve yalnızlığa duyulan ihtiyaca, iyileşme, dönüşme ve yaşlanma biçimlerine odaklanan sergi, adını İbrahim Alam’ın eserinin bir parçası olan mazı meşesinin üzerine mazı arılarının yaptığı, Kürtçe’de “küçük mazı” ya da “mazıcık” anlamına gelen mâzîk’lerden alıyor. Habitatı devamlı yakılarak tahrip edilmesine rağmen kendini onarabilen mazı meşesi (ya da Quercus infectoria, “iltihaplı meşe”) tekstil boyamacılığı ve mürekkep yapımında kullanılırken, yaraları ve enfeksiyonları iyileştirebilme özelliğiyle de tanınıyor.

Sergide sanatçılar Depo’nun giriş katındaki kapının penceresinden süzülen gün ışığıyla beraber, sergi süresince yapılacak performanslar ve kayıtlarıyla dönüşen bir bahçe yaratıyor. Derek Jarman’ın Modern Doğa (1989-1990) isimli günlüğündeki bahçe betimlemelerinden hareketle, bahçıvanın görüş alanı ve zamanla kurduğu ilişkiyi bir serginin ölçeğine taşıyor. Farklı günlerde ya da saatlerde sergiyi ziyaret eden iki farklı kişinin aynı şeyi anlayamayacağı bir süreklilik sunan sergi, içindeki zamanla birlikte bedenin hareketlerini de yavaşlatmayı amaçlıyor. Sergi mekânındaki müzik ziyaretçiyi bir slow-motion dans pistine çağırırken; tekrar edildikçe dönüşen metin ve sesler, gelenleri içeride uzun bir süre geçirmeye, dinlemeye ve okumaya davet ediyor.

​Alev Ersan, İbrahim Alam ve İlyas Odman’ın işlerinden oluşan “mâzîk” başlıklı sergiyi 13 Ağustos’a kadar Depo’da ziyaret edebilirsiniz.

​Künye: Mazı meşesinin kurumuş parçaları (Fotoğraf- İbrahim Alam) / Dry pieces of Aleppo oak (Image credit- İbrahim Alam)

0
1027
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage