10 MAYIS, PAZARTESİ, 2021

Deniz Gül’ün “Çeviri” ve “#Words” Projeleri Çevrim İçi İncelemeye Açıldı

SALT Galata’da sanatseverlerle buluşan Deniz Gül’ün “Kazı ve Yüzey” başlıklı sergisi kapsamında geliştirdiği Çeviri ve #Words [#Kelimeler] projeleri çevrim içi erişime açıldı.

SALT Galata’da yıl boyunca yer alacak “Ardışık” programı çerçevesinde Deniz Gül’ün “Kazı ve Yüzey” başlıklı sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Gül’ün “Dil nasıl icra edilir? Ekonomik, ekolojik ve toplumsal kriz zamanlarında sözcüklerin süreçlere müdahilliği ve etkileri nasıl takip edilir?” sorularına yönelik ürettiği Çeviri ve #Words [#Kelimeler] isimli işlerine yapı kullanıma kapalıyken uzaktan erişilebiliyor.

Gül’ün bir grup katılımcıyla SALT’ın Çalışma Grupları kapsamında Ekim 2020’de gerçekleştirdiği atölyeyle başlayan Çeviri antolojisinin ilk çıktıları internet sitesinde toplandı. Müşterek bir düşünsel üretim sürecine dayalı iş, dile dair aciliyetleri ve süregelen tartışmaları irdelemeye yabancı dillerdeki kavramlara Türkçe karşılıklar geliştirerek bunları ulaşılabilir kılmaya odaklanan Çeviri, postkolonyal teori, feminist ve kuir düşünüş, yeni materyalizm, teknoloji ve veri kullanımı gibi başlıklar altında düzenlendi. Ayrıca Çeviri’de sanatçının davet ettiği sanatçı, küratör, yazar ve akademisyenlerin katkısıyla Türkçeleştirilen metinler, sanatçı konuşmaları ve sunum-performanslar da bulunuyor.

#Words’de [#Kelimeler] “Günümüzde hangi kelimelerle düşünüyor, yazıyor, konuşuyor ve bir araya geliyoruz? Bugünü hangi kavramlarla ifade ediyoruz?” sorularından yola çıkan sanatçı bu sorular temelinde seçtiği 2753 kelimeyi hiyerarşik düzene sahip olmayan bir veritabanında incelemeye açıyor. Sistemde 75 binin üzerinde haber sitesi ve blog sayfasında taranan kelimeler, son yayınlanma tarihinden geçmişe doğru sıralan #Words’de [#Kelimeler] kullanıcılar etikete tıkladığında, o kelimenin yer aldığı en yakın tarihli makaleye yönlendiriliyor. Kelime yığını üç dakikada bir yenileniyor, bununla gündem ve bağlamın değişim hızına odaklanılması amaçlanıyor.

Görseller:
1- Çeviri kapsamında Türkçe alt yazı seçeneği eklenen 2017 tarihli Angela Davis ve Judith Butler söyleşisinden bir kesit
2- #Words [#Kelimeler] internet sitesinden bir ekran görüntüsü

0
1449
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage