20 MAYIS, CUMA, 2022

Denef Huvaj’ın “Aramızdaki Deniz” Sergisi Schneidertempel Sanat Merkezi’nde

Denef Huvaj’ın “Aramızdaki Deniz” başlıklı sergisi 29 Mayıs’a kadar Schneidertempel Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Eda Yiğit’in küratörlüğünü üstlendiği “Aramızdaki Deniz” sergisinde Denef Huvaj, bir görsel hikâye anlatıcısı olarak fotoğraflarıyla sürgünden kalanlara bakarken, coğrafyasından, kültüründen, ikliminden, geçmişinden koparılan bir halkın ilelebet dinmeyecek ayrılık acısının meskeni olabileceğini anlatıyor. Huvaj, Türkiye’de yaşayan Kuzey Kafkasya halklarından oluşan diasporayı içeriden deneyimliyor. Sanatçının, sürgünü soyut bir dille anlattığı sergi, geçmişe bir keşif yolculuğu eşliğinde yersiz yurtsuzluk, ayrılık acısı, belirsizlik, ölüm korkusu ve kayıplara odaklanıyor. Sergide iki kıyıya ayrılan fotoğraflarda, iki karşı yakada birbirlerinin hikâyeleriyle, özlemleriyle büyümüş köy sakinleri yer alıyor. Adige Cumhuriyeti’nde bulunan Penehes ve Afıpsıp köylerinden 1864 yılında Anadolu’ya gönderilen ve üç ayrı köye dağıtılan (Karaçalılık, Muratlar, Balıklıdere) köylüler 158 yıl sonra “Aramızdaki Deniz” sergisinde bir araya geliyor.

Geçmişte bir Aşkenaz Sinagogu olarak bilinen Schneidertempel, bu coğrafyada var olan farklı kültürleri temsil eden ve aynı zamanda korunabilmiş mimarlık örneklerinden biridir. Yeniden yaşama kazandırılan bu sinagog, sürgünü anlatan bir sergiye ev sahipliği yaparak kültürler arası bir köprü kuruyor.

Denef Huvaj’ın “Aramızdaki Deniz” başlıklı sergisini 29 Mayıs’a kadar pazartesi hariç her gün 11.00 - 18.00 saatleri arasında Schneidertempel Sanat Merkezi sergi salonunda görebilirsiniz.

​Adres: Schneidertempel Sanat Merkezi - Felek Sokak N:1 Karaköy / İstanbul, Türkiye

0
1131
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage