07 OCAK, PERŞEMBE, 2021

Çocukluğumuzdan Bugüne Ne Kaldı?

İskoç yazar James Matthew Barrie’nin çocuk edebiyatının başyapıtlarından biri sayılan kitabı Peter Pan’in Yapı Kredi Yayınları Doğan Kardeş dizinden geçtiğimiz aylarda yayımlanması vesilesiyle düzenlenecek “Çocukluğumuzdan Bugüne Ne Kaldı?” söyleşisi 9 Ocak akşamı Yapı Kredi Kültür Sanat’ın YouTube kanalı üzerinden canlı olarak yayımlanacak.

Peter Pan'de iki yaşını geçen her çocuğun büyümek zorunluluğunu mutlaka anlaması gerektiğini ama buna Peter Pan gibi direnenlerin de olduğunu anlatırken aslında “çocukluk nedir?”i sorgulamaktadır. Büyümek istemeyen erişkinlerin durumu 1980’lerin başında Amerikalı psikanalist Dan Kiley tarafından “Peter Pan Sendromu” olarak adlandırılmıştır.  Öte yandan Peter, kendini büyümüş olarak kabul edenlere bile “Çocukluğumuzdan bugüne ne kaldı?” sorusunu sordurur. Çocuk kitabı olarak kabul edilmesine karşın yetişkinlerin de onun büyüsüne kapılması, bundandır.

Psikanalist Talat Parman’ın büyümek istemeyen çocukları ve çocuk kalmak isteyen yetişkinleri ele alacağı; kitabın çevirmeni, çocuk edebiyatı araştırmacısı Aslı Konaç’ın ise Peter Pan'in yayımlanma hikâyesine ve konusu itibarıyla çeşitli dönemlerde aldığı tepkilere değineceği “Peter Pan Soruyor: ‘Çocukluğumuzdan Bugüne Ne Kaldı?’” başlıklı söyleşiye 9 Ocak Cumartesi günü saat 18:00’de ücretsiz olarak buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat’ın YouTube kanalı üzerinden katılabilirsiniz.

0
1747
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage