24 EKİM, SALI, 2023

Cem Akaş’tan Yaşam, Yazın ve Sanatın Mekaniği

Cem Akaş’ın edebiyattan modern sanat hicvine, aşktan yalana pek çok konuya dair kaleme aldığı ilham verici denemelerinden ya da kendi ifadesiyle “nadüz” yazılarından oluşan kitabı Dildo: Yaşam, Yazın ve Sanatın Mekaniği, Kafka Kitap’tan çıktı.

Akaş, okuruna yaşamın, edebiyatın ve sanatın nasıl işlediğini anlaması için bir çift yeni göz bahşederken kimi zaman da bilinmeyen katmanlarda gezinip bir tür edebi delilikle  hayrete düşürüyor. Yazar, bu denemelerinde yan yana geldiğinde tamamen anlam değiştiren sözcüğün sanattaki manasını ise şu sözlerle açıklıyor: “Hakiki’nin yerini tutması için üretilen bir ‘gerçeklik’tir dildo, ama burada kalmaz; yerini tuttuğu ‘hakiki’nin ötesine geçer, onda olmayan özellikler, fonksiyonlar kazanır ve böylece kendi ‘hakiki’liğine erişir; artık yalnızca başka bir şeyle karşılaştırılarak tartışılmaz, kendi hakikiliği çerçevesinde değerlendirilir. Yazın, sanat ve diğer kültürel yapıtlar için dildo bu anlamda bir simgedir; bu yapıtlar bir şeye benzemeye çalışan, bir şey hakkında olmaya çalışan birer ürün olmaktan çıkar ve kendileri ‘bir şey’ olur; o şeyler artık dünyanın hakikatine eklemlenmiş birer hakikattir.”

“Aşk, paradoksal bir fonksiyon olarak düşünülebilir, karanlık bağlamında iki ters dürtüyü içermesi nedeniyle. Bunlardan birisi, kişiyi kendi hakkında olabildiğince çok şey anlatmaya (bilgi aktarmaya), kendini daha, daha çok paylaşmaya, Öteki’ni iyice içine almaya, kendi karanlığını azaltmaya yöneltir. Diğer dürtüyse, bazı şeylerin karanlıkta kalmasında diretir. Bu direnç, bir yanıyla Bir’leşme sürecinde Tek olarak, farklı, ayrı, müstakil ve biçimli bir birim olarak kalmak, kimliğini korumak istemenin ürünüdür.”

0
716
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage