08 KASIM, ÇARŞAMBA, 2023

Bu Gerçek Bir Hikâye mi?: “Yabancı”

İtalyan edebiyatının parlayan yıldızlarından Claudia Durastanti’nin anı ve roman türlerinin kesişiminde yenilikçi bir aile hikâyesi anlattığı romanı Yabancı, Leyla Tonguç Basmacı’nın çevirisiyle Siren Yayınları’ndan çıktı.

Durastanti; işitme engelli olup işaret dilini kullanmayı reddeden bir anne babanın çocuğu olarak doğdu ve hem İtalyanca hem de İngilizceyi kendilerine özgü şekillerde eğip bükerek konuşan göçmen bir ailede büyüdü. Yabancı’da kimliklerimizi kurarken temel aldığımız anlatıları, belleğin bu anlatılardaki rolünü, gerçek ile kurgunun geçişkenliğini deneysel bir formla işliyor. Yaşamını şekillendiren popüler ve karşı kültür akımlarına, edebiyat, sinema ve müzik eserlerine vurgu yaparak anlatısının tarihsel bağlamını derinleştiriyor.

​“Her ailenin kendi mitolojisi vardır, ancak bu ailede mitlerin hiçbiri birbiriyle uyuşmuyor. Claudia'nın annesi, babasıyla onu köprüden atlamaktan alıkoyduğunda tanıştığını söylüyor. Babası ise annesini bir hırsızlık girişiminden kurtardığında tanıştıklarını söylüyor. Her iki ebeveyn de sağır ama daha farklı olamazlardı; kimin kurtarılmaya ihtiyacı olduğu bir yana, nasıl tanıştıkları konusunda bile anlaşamıyorlar.”

0
796
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage