15 MAYIS, PAZAR, 2022

Bozlu Art Project İki Yeni Sergiye Ev Sahipliği Yapıyor

Bozlu Art Project, 17 Mayıs’tan itibaren Can Göknil’in “Belki Varmış Belki Yokmuş” başlıklı ve Evren Erol’un “Biraz Öncesi” başlıklı kişisel sergilerini sanatseverlerle buluşturacak.

Yazdığı ve resimlediği kitapların yanı sıra ressam kişiliği ve üç boyutlu sanat üretimleriyle de tanınan Can Göknil’in “Belki Varmış Belki Yokmuş” sergisinde 2018 tarihli retrospektifinden sonra ürettiği son dönem çalışmaları yer alıyor. Adını içinde Can Göknil’in bir çalışmasının da olduğu Ayfer Tunç’un aynı isimli kitabından alan sergi, “zaman” ve “hayal” kavramları üzerinden sanatçının çok yönlü kişiliğini izleyiciye sunuyor. Göknil sergide “Zaman Zaman İçinde” ve “Sanat Hayal İçinde” başlıkları üzerinden iki kavram üzerinden ilerleyerek, kadim kültürlerden bu yana insanların hayal gücüne, inançlarına, gelecek algılarına şekil veren gezegenler ve çeşitli gök cisimlerinin farklı kültürlerde yeni isim ve anlamlar kazanarak devam eden sürekliliğine ve çeşitli mitolojik hikâyelere odaklanıyor.

Can Göknil, ismini Pertev Naili Boratav’ın aynı isimli kitabından alan, “Zaman Zaman İçinde” bölümünde “zaman” kavramına “mitolojik” bir altyapıyla odaklanıyor. Serginin “Sanat Hayal İçinde” başlığı altında toplanan bölümünde yer alan eserlerde, izleyici sanatçının “hayal” dünyasının tuval üzerine yansıyan ritmine tanık oluyor. Sanatçı son dönemde yaptığı bu çalışmalarını şu cümle ile özetliyor: “Zamanı sanatla dokudum; pandeminin getirdiği yalnızlık içinde resimlerime hayâllerimi, özlemlerimi yerleştirdim.”

Evren Erol, Bilge Karasu’nun “Asıl mutluluk bu olsa gerek, ulaşmaya can attığımızın biraz öncesi” cümlesinden yola çıkarak sergisinde izleyiciye mutluluğa ulaşma sürecini aktarıyor. Erol, sergisinin düşünsel kurgusunu Oruç Aruoba’nın de ki işte kitabına dayandırıyor. Sergideki figürler hareket hâlindeler ama “henüz” var(a)mamışlar. Bu sergi izleyiciye sonsuz bir umut ya da mutlu son vaat etmiyor, yalan sözler vermiyor. Sanatçının heykelleri gibi hayatta heyecan duyuyoruz, yükseliyoruz, bölünüyoruz, parçalanıyoruz, sonra tekrar süreçlere başlıyoruz. Heykeller, hayatta yaşadığımız süreçler gibi, sergi mekânında oda oda uçuştan düşüşe, maviden siyaha doğru geçiyorlar.

Can Göknil’in “Belki Varmış Belki Yokmuş” sergisini 17 Mayıs - 25 Haziran tarihleri arasında, Evren Erol’un “Biraz Öncesi” sergisini ise 17 Mayıs - 18 Haziran tarihleri arasında Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda ziyaret edebilirsiniz.

Künye:
1. Can Göknil, Geyik Boynuzu Uğuru, 2019, tuval üzerine akrilik, 90 x 90 cm
2. Can Göknil, Ağaç Kutları, 2021, tuval üzerine akrilik, 60 x 60 cm
​3. Evren Erol, Biraz Öncesi-No.1, 2022, ahşap, 72 x 53 x 20 cm

0
1563
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage