29 EYLÜL, SALI, 2020

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali

Bozcaada Belediyesi organizasyonuyla gerçekleşen, 7. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali, bu yıl pandemi koşulları nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. Festival yönetmenliğini Petra Holzer’in, festival koordinatörlüğünü ise Ethem Özgüven’in üstlendiği 2 ile 8 Kasım 2020 tarihleri arasında düzenlenecek festival, yine birbirinden özel belgesel filmleri izleyicilerin beğenisine sunacak.

Bu yıl Kadıköy Belediyesi Sinematek / Sinema Evi iş birliğiyle gerçekleştirilen 7. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali yoğun bir ilgiyle karşılaştı ve toplamda 75 ülkeden 500’ü aşkın belgesel film arasından ciddi bir elemeye tanık olundu. Bu kapsamda finale kalan filmlerin önümüzdeki günlerde açıklanacağı festivalin açılış ve kapanış törenlerinin ise canlı olarak yayınlanacağı, festivalde bu sene sadece Uluslararası Yarışma Kategorisi’nin olacağı açıklandı.

Youtube kanalı açılan BIFED’in bu kanalında temiz gıdaya ulaşma noktasında küçük üreticilerle yapılan online görüşmeler, film gösterimleri, festival tanıtım videoları ve özel röportajlar da yer alıyor. Festivalde bu sene aktif olarak kullanılacak Youtube kanalından canlı yayınlar, yönetmenlerle görüşmeler, soru-cevap etkinlikleri de gerçekleştirilecek.

Festival Yönetmeni Petra Holzer, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Doğru, yerli ve temiz gıda ile ilgili hem çocuklar için, hem de karbon ayak izine dikkat çeken filmler de var. Nükleer ile ilgili de çok film var. Birçok ülkeden çok çeşitli yapımlar başvurdu. Türkiye’den de 80 dolayında film başvurusu aldık. Pandemi sebebiyle başlangıçtan beri dikkatle ‘ne yapacağız’ diye karar vermeye çalışıyoruz. Şehirlerarası yolculuğun bile zor olduğu pandemi ortamında festivali online olarak yapmaya karar verdik. Umarız önümüzdeki sene yeniden fiziksel bir festivale geri dönebiliriz. Profesyonel bir platform ile anlaşıp, gösterimleri bu şekilde gerçekleştireceğiz. Ayrıca adadakiler için sembolik de olsa ana salonda birkaç gösterim gerçekleştireceğiz. Youtube kanalımızdan sık sık yayınlar yapacağız.”

Festival Koordinatörü Ethem Özgüven ise, “Öngörülerimiz önümüzdeki aylarda pandeminin daha riskli olacağı yönünde. Şu anda sadece adada yaşayan konuklar için, fiziksel mesafenin de korunacak şekilde bir planlama ile Bozcaada’daki ana salonda birkaç film göstermeyi planlıyoruz. Bu festival çok büyük güçlüklerle yapılıyor. Bazen içimizden bu festivali bırakmak da geçiyor, ‘artık yeter’ dediğimiz anlar da oluyor. Fakat verilere baktığımızda son yarım yüzyılda dünyadaki kaynakları, yani balıkları, tarlaları, su kaynaklarını sömürümüz üç kat artmış. Bir milyondan fazla yaşam türü yok olmak üzere. Başka data vermeye de gerek yok. Sadece bunları gördüğümüz zaman bile yapılacak başka bir şey yok. Birincisi başta kadına ve çocuğa olmak üzere şiddeti önlemeliyiz, ikincisi ise ekoloji konusu. Başka üçüncü bir şey yok. Şirketi büyütmek, zengin olmak, gücü arttırmak artık çok demode kavramlar olarak kaldı.” diyerek festivalin bu yılki geldiği noktayı açıkladı.

​Festival ve program hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
2677
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage