28 EKİM, PERŞEMBE, 2021

Bizi Biz Yapan Şeylerin Ardındaki Bilim

Susie Brooks’un genlerimize odaklanarak, bitkilerin ve hayvanların dünyasından karşılaştırmalı örneklerle doğadan öğrenilecek çok şey olduğunu hatırlattığı kitabı Yüzde 25’in Muz, Josy Bloggs’un çizimleri, Ümit Mutlu’nun çevirisiyle Uçanbalık Yayınları’ndan çıktı.

Yüzde 25’in Muz, 5 yaş ve üzeri okurlara canlı türlerini yakından tanıtarak, onları farklılıklar üzerine düşündürüp genetik bilimine küçük bir giriş yapmalarını da sağlıyor. Çocuklar, şarkı söyleme genlerimizin kuşlara, beyin genlerimizin ise yunuslara tıpatıp benzediğini öğrenecek. Köpeklerle ve hatta bok böcekleriyle aramızdaki ''akrabalık'' ilişkisine hayret edecek, bir avuç pirincin genlerinin, insanınkinden daha fazla olduğunu keşfedecekler. Ve hatta tavukların, dinozorların yaşayan en yakın akrabası olduğunu da yine bu kitap sayesinde bilgi dağarcıklarına ekleyecekler.

Tavukların yüzde 60, farelerin yüzde 75, kedilerin yüzde 90, şempanzelerin ise yüzde 99 oranında insanlara benzediğini biliyor muydunuz? Şaşırdınız mı? Peki, ya yüzde 25'imizin muz olduğunu söylesek. Evet, muz! İnsan genlerinin dörtte biri bu lezzetli meyveninkiyle aynı. 

0
792
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage