01 TEMMUZ, ÇARŞAMBA, 2020

Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli İlk Kez Seyircilerle Buluşacak

İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg A.Ş’nin katkılarıyla çevrim içi gösterim programında çok özel bir filmle sanatseverlerin karşısına çıkacak. Türkiye’de sinemanın öncülerinden Sigmund Weinberg’in izini süren Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli’nin ilk gösterimi 2 ve 3 Temmuz 2020 tarihlerinde İstanbul Modern’in internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek.

Belgeselin yönetmeni Savaş Arslan, Türkiye’ye sinema kültürünü getirmiş ve yerleştirmiş biri olarak tarihe geçen Sigmund Weinberg’in hayat hikâyesini farklı bir açıdan ele alıyor. 20. yüzyılın başında İstanbul’daki sosyal yaşamı gözler önüne seren 2020 yapımı belgesel, Weinberg’in yaşamına paralel olarak dönemini yakından takip ediyor.

1908 yılında İstanbul’un ilk sinema salonunun açılmasından Weinberg’in beş kıtaya dağılmış ailesinin izlerini süren belgesel, izleyicilere geniş bir coğrafyaya yayılan ve dönemin ruhunu koklayan bir yapım vadediyor. Fotoğraf makinesinden gramofonun yaygınlaşmasına kadar zamanını oldukça yakından takip eden yapım, hem Sultan II. Abdülhamid’in hem de Sultan V. Mehmed Reşad'ın resmi fotoğrafçısı ve sinemacısı olan Sigmund Weinberg ile ilgili kapsamlı bir araştırma sunuyor.

Burçak Evren ve Giovanni Scognamillo gibi sinema tarihçileriyle yapılan röportajların da yer aldığı Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli, Karagöz ve Weinberg’le bir gölge oyunu ve sinema filmi arasındaki bağlantıları da espirili bir dille irdeliyor.

2 Temmuz Perşembe akşamı 19.30’da belgeselin ilk gösteriminin ardından yönetmen Savaş Arslan ile müzenin YouTube kanalı üzerinden bir de söyleşi yapılacak. Söyleşide Arslan’a İstanbul Modern Sinema Danışmanı Müge Turan eşlik edecek.

​İstanbul Modern’in internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

0
1725
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage