12 EKİM, SALI, 2021

Bir “Kara Kitap Tartışmaları” Kitabı

İlk basımlarında adı Kara Kitap Üzerine Yazılar olan, Nüket Esen’in yeni bir düzenleme yaptığı, ayrıca Orhan Pamuk’un çok yakınında olan dostu Ahmet Işıkçı ile yaptığı bir söyleşinin de eklendiği Kara Kitap Tartışmaları – Orhan Pamuk söyleşisiyle, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

Modern Türk romanının klasiklerinden sayılan Kara Kitap, 1990’da yayımlandığında yadırganmış, şiddetli edebi tartışmaların, polemiklerin ve saldırıların konusu olmuştu. Bu benzersiz, yenilikçi ve “esrarlı” romanın biçimi, dili ve edebiyat anlayışı günün önde gelen eleştirmenleri tarafından sert bir şekilde eleştirilmiş, başka yazar ve eleştirmenler de bu yazılara cevap verip romanın modern ya da postmodern yanlarını savunmuşlardı. Pamuk’a Nobel ödülünü kazandıran eserlerin en önem­lilerinden Kara Kitap’ın edebiyatımızın başyapıtlarından biri olarak kabul edilmesi süreci bu ilk tartışmalarla başladı. Hem Kara Kitap’ın dünyasını, dayandığı diğer kitap ve metinleri ortaya koyan hem de kitabın kalbinde yatan “mana”ya yönelik bu tartış­malar aynı zamanda Pamuk’un çok katmanlı edebi dünyasına bir giriş niteliğinde.

​Kitaba yazılarıyla katkı sunanlar: Handan İnci, Enis Batur, Mustafa Kutlu, Fethi Naci, Füsun Akatlı, Kemal Atakay, Tahsin Yücel, Bedri Baykam, Fatma Erkman Akerson, Süheylâ Bayrav, Berna Moran, Gregor Vetter, Jale Baysal, Jale Parla, Sevda Şener, Mustafa Ever, Bernt Brendemoen, Orhan Koçak, Mustafa Durak, Ramazan Çeçen, Taciser Belge, Güney Şimşek, Sooyong Kim, Paul – Jean Franceschini, Guy Mannes-Abbott, Sibel Irzık, Hugo Barnacle, Hülya Adak, Juan Goytisolo.

0
1424
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage