19 HAZİRAN, CUMA, 2020

Bir Çocuğun Bakış Açısından Mülteci Krizi: Arka Sıradaki Çocuk

​Onjali Q. Rauf’un mülteci krizine dokuz yaşındaki bir çocuğun gözünden baktığı romanı Arka Sıradaki Çocuk, Doğan Egmont tarafından dilimizde yayımlandı.

İngiltere’de kurucusu olduğu Making HerStory adlı yardım kurumu ile özellikle mülteci kadın ve çocuklara yardım etmeye kendini adayan Rauf’un ilk çocuk kitabı olan Arka Sıradaki Çocuk, geçen sene çocuk edebiyatının en prestijli ödüllerinden Waterstones Çocuk Kitabı Ödülü’ne layık görülmüştü. Yazar, bu kitaptan elde edeceği telif haklarının bir bölümünü bütün dünyada mültecilerin hayatını kurtarmak ve hayatlarını yeniden kurmalarına yardım etmek için ayırdı.

“Londra’da yaşayan 9 yaşındaki Aleksa’nın hayatı sınıflarına gelen Ahmet adlı gizemli öğrenciyle birden değişir. Sınıfın en arka sırasında oturan ve kimseyle konuşmayan bu gizemli çocuk hem Aleksa ile arkadaş grubunun hem de yetişkinlerin merakını uyandırır. Çeşitli dedikoduların yayılmasının ardından gerçekler ortaya çıkar: Ahmet Suriye’deki savaştan kaçmış, annesini Türkiye’de, babasını Fransa’da bırakmış mülteci bir çocuktur. Aleksa ve arkadaşları, sınıftaki zorbaların ezmeye çalıştığı bu yeni çocuğu tanımak ve onunla arkadaş olmak için ellerinden geleni yaparlar ve bunu başarırlar.

Bu sırada hem yetişkinlerle yaşadıkları hem de Ahmet’le dostluklara onlara mülteci olmanın anlamını öğretir. Ahmet’le olan içten bir dostluk kuran bu dört çocuğun dünyası duydukları bir haberle sarsılır: İngiltere kapılarını göçmenlere kapatacaktır. Ahmet’in ailesine bir daha kavuşamayacağından korkan çocuklar kafa kafaya verip bir çözüm bulurlar: İngiltere Kraliçesine mektup yazarak ondan yardım isteyeceklerdir. Mektubu Buckhingham Sarayı önündeki nöbet değişimi sırasında muhafızlardan birine vermeyi planlarlar: Mektubu verecek olan kişi Aleksa’dır.”

0
4483
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage