13 OCAK, ÇARŞAMBA, 2021

Bir Arafta Kalma Hâlinin Tezahürü: “Eidos”

Enes Debran, bilinçsel özleri algılama yolculuğunda portreleri bir araç olarak kullandığı çalışmalarından oluşan “Eidos” isimli kişisel sergisi ile CerModern’e konuk oluyor.

Her üretimini bir risk alış ve vazgeçiş süreci olarak tanımlayan, doğal bir devinim içinde ortaya çıkan portrelerinde biçim olgusunu, diğer bir deyişle, duyularla algılanabilen görünüşün en saf hâlini aktarmaya çalışan Enes Debran’ın, sanatçı portrelerindeki antik çağ heykeltıraşlarını anımsatan gerçekçi ifade, kendini ele vermeyen arafta kalma hali ve gizemli çelişki ile izleyicinin ilgisini ilk bakışta çekmeyi başarıyor. Debran, akıl ve duyularla algılanan imgesel yapılarda antikler tarafından savunulan ‘tek bir biçim’ söylemini portreleriyle yıkıyor. Sanatçının kendisi ile özdeş doğada yarattığı portrelerinde, gerçekleştirmek istediği yapıt için seçtiği kâğıt materyalinin rastgele bir seçim olmadığı görülüyor. İşlenen kâğıt madde, sanatçının estetik kaygısı ile birleşerek kendinde içsel olan bir şeye dönüşüyor.

​İzleyicisini antik ve modern, idea ve imge, kadın ve erkek, canlı ve ölü kavramları arasında derin bir yolculuğa çıkaran Enes Debran’ın, portrelerindeki arafta kalmak hâlini kendi hayatı, bilinç ve düşünce akışı ile ilintili olarak seyircisine sunduğu “Eidos” sergisi 12 Ocak – 7 Şubat tarihleri arasında CerModern Hub Sanat Mekan’da ziyaret edilebilir.

0
2793
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage