09 NİSAN, SALI, 2024

BE Contemporary’den Yeni Sergi “Ve bedenimin içinde, bir başka beden”

Fatma Çiftçi, Merey Şenocak ve Tuğçe Gizem Ertürk’ün farklı disiplinlerden çalışmalarını bir araya getiren “Ve bedenimin içinde, bir başka beden” sergisi, 25 Mayıs’a kadar BE Contemporary’de sanatseverlerle buluşuyor.

Ünlü şair Jane Hirshfield’in Bu Ağacın İçinde şiirinden ilham alan “Ve bedenimin içinde bir başka beden” sergisi; doğa, tarih ve benlik ile kurulan tüketim odaklı ilişkinin ötesinde bir etkileşimin olasılığını araştırıyor. Sergi izleyicileri şimdiki zamanın içindeki gizli geçmişin ve kayıp anlatıların peşinde bir yolculuğa çıkarıyor. 

Sanatçı ve akademisyen Fatma Çiftçi, sanat pratiğini “cam”ın etrafında ve camla birlikte şekillendiriyor. Camı işlemenin gerektirdiği duyarlılığı işlerine yansıtan Çiftçi, cam yapımında kullanacağı malzemeleri seçerken de aynı özeni gösteriyor. Bazen antik bir kentin kalıntıları arasından topladığı toprak ve kaya parçalarını bazen de yeryüzünün en sert minerallerini sürecine dahil ediyor. Sanatçı, camın da en az kendisi kadar yaratımda söz sahibi olduğunu belirterek eserlerinde yeryüzünün tarihine dokunuyor.

Enstalasyon ve heykel odaklı çalışan sanatçı Merey Şenocak hempcrete (kenevir betonu) ve geleneksel sıvama tekniği tadelakt ile özenle işlediği malzemelerle, doğanın kolektif hafızasında saklı hikâyeleri üç boyutlu olarak aktarıyor. Sanatçı ayrıca itinayla toplandığı bitkiler, taşlar, tortular ve dönüştürülmüş malzemeler aracılığıyla doğaya içkin yaratıcılığı araştırıyor.

Soyut dışavurumcu ressam Tuğçe Gizem Ertürk benliğin karanlık koridorlarında yürüyor, bedende hapsolmuş anılar ve anlatılarla puslu bir dünya kuruyor. Bireyin içinde yitirilmiş diğer benlikleri keşfe davet ediyor. Farkındalıktan saklanan, bilinçaltına gizlenen kimliklere bir yaşam vaat ediyor. Hirshfield’in şiirinin son dizelerinde ifade ettiği “bundan başka bir beden yok / bundan başka bir dünya yok” düsturu ile sergi; insanlığın benliği, tarihi ve çevresi ile kopan bağlarını onarmak için bir soruşturma ortaya koyuyor. “Ve bedenimin içinde bir başka beden” içe içe geçen ortak varoluşların karşısında tüketen değil, kayıp anlatıları dinleyen ve aktaran özneyi öne çıkarıyor.

Künye:
1. Fatma Çiftçi, Hellespontos Phrygia, 2016-2022, cam füzyon, 28 x 28 x 3 cm
2. Merey Şenocak, The Collector III, 2024, hemp, lime, sand, marble dust, natural earth pigment, olive oil soap
3. Tuğçe Gizem Ertürk, Döngü, 2021, kağıt üzerine yağlı boya, 133 x 100 cm

0
730
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage