03 TEMMUZ, CUMA, 2020

Başkasının Talihsizliğinden Duyulan Keyif: Schadenfreude

Duygular Sözlüğü kitabının yazarı Tiffany Watt Smith’in Almancada başkasının talihsizliğinden duyulan keyfi tarif eden Schadenfreude sözcüğünü gündelik yaşam, siyaset, felsefe, sanat ve kültür üzerinden ele aldığı ve kişisel itiraflarla mizah dolu bir anlatı hâline getirdiği kitabı Schadenfreude - Başkasının Talihsizliğinden Duyulan Keyif, Nüvit Bingöl’ün çevirisiyle, Kolektif Kitap’tan çıktı.

Schadenfreude (okunuşu: Şaadınfroydı)’da Smith, neşe getirdiği kadar utançla da sarmalanmış, kendi hüsranlarımızın acısını dindirmek uğruna başkalarının hüsranlarına nasıl da can simidi gibi sarıldığımızı yüzümüze vuran bu çelişkili duyguyu yapıcı ve yıkıcı yönleriyle mercek altına alıyor.

Karizmatik patronumuz kendisini gülünç duruma düşürdüğünde, rakiplerimiz tökezlediğinde, düzenbaz siyasetçilerin foyaları meydana çıktığında, herkesin hayranlığını kazanan ünlülerin zaafları ifşa olduğunda, can sıkıcı düzeyde başarılı kimseler çuvalladığında hissedilen o leziz hazzı hepimiz az çok tanırız.

“Schadenfreude’yı yazarken aşırı dozda kedi videosu izledim ve internetin bir daha asla ziyaret etmek istemeyeceğim köşelerinde gezindim. Fakat aynı zamanda sayısız makale okudum, sinirbilimciler ve psikologlarla, hukuk akademisyenleri ve filozoflarla konuştum; Güzin Abla köşesi yapan bir yazarla kardeşler arası rekabeti, dostlarımla hasedi, bir psikologla kıs kıs gülen bebekleri tartıştım ve bunların sonucunda Schadenfreude’nın hayatımda eskiden olsa rahatça kabul edemeyeceğim ölçüde büyük bir yer kapladığını fark ettim.”

0
2808
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage