30 HAZİRAN, SALI, 2020

Baksı Projesi 20. Yıl Dönümünü Kutluyor

Çağdaş müzeciliği yeni bir anlayışla Türkiye’deki sanatseverlerle buluşturan Baksı Projesi, 20. yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutlayacak. Anadolu’nun kültür varlıklarını bünyesine katarak genişleyen Baksı, kutlamalar çerçevesinde 2020 yılının Temmuz ayından 2021 Temmuz’una kadar sürecek bir dizi sergi, atölye, film gösterimi ve konser gerçekleştirecek. Kutlamalar kapsamında kültür sanat alanında proje üreten bireylere ve kurumlara açık bir ödüllendirme programı da hayata geçirilecek.

Şakir Gökçebağ’ın heykel ve yerleştirmelerinden oluşan kişisel sergisi “Aşina” Baksı Projesi kutlamaları kapsamında temmuz sonuna kadar ziyaretçilere açık olacak. Sergide Gökçebağ’ın gündelik yaşamın sıradan nesnelerini etkileyici bir dille yepyeni formlara dönüştürdüğü eserleri görülebilecek.

“Aşina”nın ardından proje kapsamında 3 yeni sergi düzenlenecek. Bunlardan ilki “20. Yıl için 20 Yapıt” başlığını taşıyor. Depo Müze’de izleyicilerle buluşacak olan sergi, pandemi sürecinin gündelik yaşantımızın vazgeçilmezleri arasına kattığı “maske” konusunu merkezine alacak. 20 sanatçının işlerini izleyicilerle buluşturacak sergide Mustafa Horasan, İrfan Önürmen, Mike Berg, Alp İşmen, Beyza Boynudelik, Mehmet Dere, Fırat Engin, Ferhat Özgür, Gülcan Şenyuvalı, Halit Berker, Özlem Süer, Simay Bülbül, Merve & Kerem Ariş (uniqka), Hatice Gökçe, Enis Karavil, Ayşegül Hotiç, Felekşan Onar ve Aykut Erol gibi isimlerin eserlerinin yer alacak.

Bir diğeri ise Baksı Müzesi’nin bulunduğu alanda, açık havaya yerleşecek heykellerle gerçekleşecek “Kıraç Sırtta” heykel sergisi olacak. Sergi, Yunus Tonkuş, Tuğrul Selçuk, Elif Süsler, Mike Berg, Ali Teoman Germaner, Nermin Er, Güler Güngör, Kemal Tufan, İbrahim Koç ve Hüsamettin Koçan’ı bir araya getirecek.

Baksı Müzesi 2021’ye ise Osman Dinç’in “Gözlem Evi” başlıklı kapsamlı sergisiyle  girecek.

Sergilerin yanı sıra Baksı Müzesi’nin, İl Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliği ve Aydın Doğan Vakfı desteğiyle her yıl düzenlediği Öğrenci Sanat Şenliği’nin 8’incisi bu yıl kapsamını daha da genişleterek gerçekleşecek ve toplam 150 öğrenciye burs verilecek. Baksı Müzesi, bu yıl ayrıca “Anadolu Ödülleri” projesini başlatıyor. Bundan böyle her yıl düzenli olarak verilecek Anadolu Ödülleri’nin ilki Kasım 2020’de sahiplerini bulacak.

Son olarak kutlamaların bir diğer halkası da Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın geliştirdiği, uzun yıllardır üzerinde çalıştığı büyük bir projenin start alması olacak. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan, uluslararası ödüllü “Kadın İstihdam Merkezi” binasının temeli 2021 Mayıs’ında törenle atılacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Baksı Kültür ve Sanat Vakfı ve Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan ise kutlamalarla ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“20. yıl programını oluştururken, Baksı’nın Anadolu’nun kültürel mirasından ve yaratıcılığından ilham alan bir proje olduğunu hep göz önünde tuttuk” diyor ve ekliyor: “2000 yılının Temmuz ayında, müze inşaatı için vurulan ilk kazmayla başlayan Baksı yolculuğu o günden bu yana kesintisiz biçimde sürüyor, eklenen yeni duraklar ve yeni yolcularla giderek büyüyor, gelişiyor. Geçen bu 20 yılda, kapılarımızı tıpkı Anadolu’nun kendisi gibi, farklılıklara açık tutmayı ilke edindik.Sanat ve zanaat arasındaki yüksek duvarları ortadan kaldırdık. Kendimizi salt seyirlik bir müze olmakla sınırlamadık. Çocuklarla sanat eğitimini, kadın istihdamını, yöresel kalkınmayı, yaşam kalitesini yükseltmeyi temel alan yeni bir model oluşturduk. Bu anlayış dünden bugüne tüm projelerimize ışık tutmaya devam ediyor.”

​Baksı Müzesi ve 20. yıl kutlamaları ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
3114
0
  • 30-06-2020
    0
    748
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 30-06-2020
    0
    879
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 30-06-2020
    0
    922
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage