12 KASIM, PERŞEMBE, 2020

Aylin Zaptçıoğlu’ndan İnsana ve Doğaya Dair: “in situ/ex situ”

Aylin Zaptçıoğlu’nun insanların yüzyıllar geçtikçe kendini doğadan ayrıştırarak varlığını onlardan üstün tutma çabasını el aldığı eserlerinden oluşan sergisi “in situ/ex situ", 26 Kasım 2020 - 2 Ocak 2021 tarihleri arasında x-ist’te sanatseverlerle buluşacak.

Aylin Zaptçıoğlu’nun yedinci ve x-ist’teki ikinci kişisel sergisi “in situ/ex situ"; insanın kendisi ve kendi dışındaki her şeyle kurduğu ilişkiyi konu alıyor. Doğayla, hayvanlarla ve hatta insanlarla kurulan yararcı ilişkinin, onların gerçekliğinin görmezden gelinerek eşyalaştırılması insanın kendiyle bağının bir yansıması olarak tanımlanıyor. Zaptçıoğlu’nun mürekkep, guaj ve suluboya kullanarak karışık teknikte ürettiği eserlere desenler ve gravür teknikleriyle oluşturduğu baskılar eşlik ediyor.

Serginin adını aldığı deyişlerden “in situ”, Latince yerinde inceleme anlamına geliyor; bir buluntunun gerçekliğiyle ilgili tüm verilerin bütünlük içinde tutulduğu bir kavram olması sebebiyle o şeyin varlığına karşı hassasiyet göstermek anlamı taşıyor. Ancak insanın doğayla  birlikte yaşayabilecek bir varlık olmaktan çıkıp kendini her şeyi kontrol edebilecek bir yere konumlandırmasıyla doğaya yaklaşımı, “in situ” kavramından uzaklaşmanın bir temsili hâline geliyor. “Ex situ”, bütünlüğünden koparılan doğa varlıklarının insan algısında  daha kolay sindirilecek hale getirilerek muhaza edilmesini ve doğala uygun olmayan bir seçimi ifade ediyor. İnsanın hayatı olduğu gibi kabul etmeyerek kendini güvende hissetmek adına kontrolcü bir ego geliştirmesi, bu sergide tek başına ele alınan karikatürize edilmiş figürler, insanın doğayı anlamlandırmak için onu kendine benzeştirme çabası olarak okunuyor.

​“in situ/ex situ” başlıklı sergisi 26 Kasım 2020 – 2 Ocak 2021 tarihleri arasında x-ist’in Karaköy Juma adresinde görülebilir.


0
3667
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage