17 MAYIS, SALI, 2022

Ateş Alpar’ın “Yıkıntılara Bakmak” Performansı 20 - 21 Mayıs’ta Mardin’de

Ateş Alpar’ın Hasankeyf’in sular altında kalmasına odaklanan Yıkıntılara Bakmak başlıklı yeni performansı, 20 - 21 Mayıs’ta Performistanbul iş birliğinde ve 5. Mardin Bienali ile eş zamanlı olarak Mardin’de sanatseverlerle buluşacak.

Alpar’ın performansı, 20-21 Mayıs tarihlerinde 11.00-16.00 saatleri arasında Eski Mardin sokaklarında toplam 10 saat sürecek.

2014 yılından bu yana video ve fotoğraf üzerine çalışmalar üreten Ateş Alpar, son iki senedir üretim pratiğine performans sanatını da ekledi. Çalışmalarında aidiyet, beden, kimlik ve bellek kavramlarını ele alan sanatçı, Aramızda ve Tüm Sular Çatlağını Bulana Kadar performanslarının ardından Yıkıntılara Bakmak başlıklı yeni performansında Hasankeyf’e odaklanıyor. Hasankeyf’in sular altında kalışını hatırlatmayı, izini sürmeyi amaçlayan performans, binlerce yıllık kültürel mirasın yok oluşunu, insanların yerlerinden edilişini vurguluyor. Hasankeyf’in girişinde yer alan Türkçe, İngilizce, Kürtçe dillerindeki “Hoşgeldiniz” tabelası Alpar’ın performansına ilham olacak. Sanatçı performans kapsamında Mardin sokaklarında insanları düşünmeye ve hatırlamaya davet edecek.

Çalışmalarında eleştirel bir dil benimseyen Alpar, yeni performansında Ilısu Barajı’nın sular altında bıraktığı tarih ve kültüre, yerinden ettiği insanlara, yok ettiği biyoçeşitliliğe odaklanıyor. Hasankeyf üzerine yaklaşık altı senedir araştırma ve çalışmalarını sürdüren sanatçı, fotoğraf, yazı ve videodan oluşan çalışma sürecini şimdi ise bir performansa dönüştürüyor.

“Hasankeyf’in yok edilmesine göz yumuldu. Suyun altında, köprünün üzerinde oradan gelip geçen yaşamların hayaletleri gezinmiyor mu hâlâ? Mülksüzleştirilenlerin arzuları, anıları, umutları, sevinçleri, başlarına gelenlerin şiddeti yüzeyi yoklamıyor mu? Ne kadar tarumar edilirse edilsin köprü üzerinden geçilmek, yeryüzünü birleştirmek üzere orada değil mi? Köprü, bizleri çağırıyor. Köprü, ‘biz’ oluyor. Köprü biziz.” - Ateş Alpar

​Fotoğraf: Ateş Alpar, Yıkıntılara Bakmak, Taş, Kabuk ve Sessiz, 2021

0
1212
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage