12 EKİM, SALI, 2021

Aslı Smith’in “Solar: Güneşe Dair” Sergisi KTSM’de

Disiplinler arası paylaşımlara imkân veren üretim ve buluşma platformu olma yolunda ilerleyen Karaköy merkezli Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), İstanbul ve New York merkezli multi-disipliner bir tasarımcı ve sanatçı olan Aslı Smith’in “Solar: Güneşe Dair” başlıklı sergisine 28 Ekim’e kadar ev sahipliği yapıyor.

Güneşin yeryüzüne getirdiği dönüşümlerden ve yeryüzü ile yeni bağlantılar kurma fikri üzerinden anlamlı ve özgün bir sergi olan “Solar: Güneşe Dair”, atık kavramı ve dönüşüm üzerine çalışmalar yapan sanatçıları destekleyen KTSM’de sanatseverlerle buluşuyor. Küratörlüğünü Yonca Keremoğlu ve Rana Kelleci’nin yaptığı sergide Aslı Smith, doğanın zenginliğini, sistemli bir rastlantısallık içinde, ince bir dengeyle dokuyarak yeniden kurguluyor. Sergide sanatçının doğadan malzemeleri dönüştürerek meydana getirdiği son dönem dokuma resimlerinden bir seçki yer alıyor.

Çıkış noktasını güneşin yeryüzüne getirdiği dönüşümlerden alan eserler, gerektirdikleri emek yoğun ve meditatif süreçle izleyiciyi yeryüzü ile yeni bağlantılar kurma fikri üzerine düşünmeye davet ediyor. Smith bitki, yiyecek atıkları, toprak ve taşları, buharlama ve kaynatma gibi çeşitli süreçlerden geçirerek sürdürülebilir sanatsal malzemelere dönüştürüyor. 11 eserin yer aldığı sergiye, izleyiciyi sanatçının süreç odaklı yaklaşımını keşfetmek üzere boya ve baskı süreçlerinin mutfağına buyur eden bir kolaj eşlik ediyor.

Geçen sene Kale Tasarım ve Sanat Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen Atığın İhtimalleri: Biçim ve Süreç” projesi için üretmiş olduğu Solar 02 adlı yapıtında mutfağından arta kalan avokado atıklarının güneşle kazandığı rengi kâğıda aktaran Smith, kâğıdı parçalara ayırarak zamanı yavaşlatan dokuma eylemiyle yeni bir bütün oluşturuyor. Gezegenin karşı karşıya olduğu atık problemi, iklim krizi ve çevresel duyarsızlığa karşı doğa ile ilişkimizi, güneşe dönerek yeniden inşa etmemiz gerektiğini vurgulayan sanatçı, eserleriyle bireysel veya ev içi rutinlerimizi, bedensel ve ruhsal döngülerimizi gezegenin ve doğanın döngüleriyle birlikte düşünerek, doğa ve kültür ayrımına kendine has bir yaklaşım sunuyor.

​Aslı Smith’in “Solar: Güneşe Dair” başlıklı sergisini 28 Ekim’e kadar pazar ve pazartesi hariç her gün 10:00 - 19:00 saatleri arasında KTSM’de ziyaret edebilirsiniz.

0
1128
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle