17 OCAK, PAZARTESİ, 2022

Aslı Çavuşoğlu’nun “Lahana pembesi / Soğan yeşili / Portakal mavisi” Sergisi EK BİÇ YE İÇ’te

Aslı Çavuşoğlu’nun “Lahana pembesi / Soğan yeşili / Portakal mavisi” başlıklı kişisel sergisi EK BİÇ YE İÇ’te 26 Şubat tarihine kadar sanatseverlerle buluşuyor.

Aslı Çavuşoğlu sergide son yıllarda Türkiye’nin farklı bölgelerinde ortaya çıkan tarım inisiyatiflerinin, endüstriyel tarım uygulamalarına karşı geliştirdikleri alternatif yolları, bitkisel boyalarla yaptığı desenler üzerinden anlatıyor. Güncel koşulların daha görünür hâle getirdiği tarımsal üretim ve dağıtım krizine alternatif sunan inisiyatiflerden ilham alan sanatçı, üretimi KADIST (Paris) için gerçekleştirilen projeye yeni eserler ekleyerek izleyicinin beğenisine sunuyor. Yerel üretim ve sürdürülebilir tüketim konularını yeniden düşünmeye açan proje EK BİÇ YE İÇ’in Gümüşsuyu ve Kurtuluş’daki mekânlarında izleyiciyle buluşuyor.

Sanatçının farklı hedef ve gereksinimlerle oluşan on beş inisiyatife odaklandığı sergide, birçoğu gıda kooperatifi olarak faaliyet gösteren bu inisiyatiflerin hikâyeleri, yine bu inisiyatiflerin yetiştirdikleri ürünlerden elde edilen doğal boyalarla kumaşlar üstünde soyut bir anlatıya dönüşüyor. Farklı tekniklerle elde edilen doğal boyalar ipleri renklendiriyor, dokunan ipler dokumalara dönüşüyor, Türkiye’ye özgü/yerel ve doğal kumaşlar boyanıyor ve ortaya çıkan bütün ürünler bir pazar ortamı hissiyatıyla bir araya geliyorlar.

Renkleri genellikle bir hikâye anlatırken aracı olarak kullanan sanatçının bu çalışmasında, doğal ürünlerden elde edilen renkler, her bir gıda inisiyatifinin yetiştirdiği ürüne referansla, içeriğin kendisi hâline geliyor. Ürünlerden elde edilen boyanın kimi zaman yarattığı zıt renk algısının altını çizen sergi başlığı, son bölümünde Fransız sürrealist şair Paul Éluard’ın The Earth Is Blue As An Orange (Dünya mavidir tıpkı bir portakal gibi) şiirine gönderme yapıyor.

Projeye ilham olan tarım inisiyatifleri: Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği, Defne Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Devrek Güneşi Kooperatifi, Gediz Ekoloji Topluluğu, Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Mezopotamya Kadın Kooperatifi, Mimas Kolektifi, Ormanya Gıda Ormanı, Ovacık 94 Mah. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Refikler Çiftliği, Roma Bostanı, Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi, Vakıflı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Yedikule Bostanı, Zeytinli Ekolojik Ortak Yaşam Topluluğu.

Aslı Çavuşoğlu’nun “Lahana pembesi / Soğan yeşili / Portakal mavisi” başlıklı sergisini 26 Şubat tarihine kadar EK BİÇ YE İÇ’te ziyaret edebilirsiniz.

​Adres: Gümüşsuyu Mah. İnönü Cad. No: 9c Beyoğlu İstanbul 

0
1854
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage