24 MAYIS, SALI, 2022

Arter İki Yeni Sergiye Ev Sahipliği Yapıyor

Arter, uyku temasına odaklanan “Koyun Koyuna” başlıklı yeni grup sergisi ile Ahmet Doğu İpek’in son iki yıl boyunca farklı mecralarda ürettiği eserlerinden oluşan “Başımızda Siyahtan Bir Hâle” başlıklı kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturuyor.

Küratörlüğünü Eda Berkmen’in, mekânsal tasarımını Duygu Doğan’ın üstlendiği “Koyun Koyuna” başlıklı grup sergisi, çağdaş sanat yapıtlarının yanı sıra daha erken tarihli temsilleri ve arkeolojik nesneleri uyku temasında buluşturuyor. Sergi, bilişsel süreçlerdeki değişim ve düşük yoğunlukta fiziksel aktiviteyle tanımlanan ve canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için temel bir gereksinim olan bu durağan ve gizemli dinlenme durumuna farklı yaklaşımlar sunuyor. Sergideki eserler, uyku temasıyla bağlantılı mahremiyet ve paylaşım, birey ve topluluk, kucaklanma ve kısıtlanma, direniş ve teslimiyet, ilerleme ve tekrar gibi kavramlara odaklanıyor. Uykunun geçmişle ve bilinçdışıyla bağı, çağdaş sanat yapıtları ve daha erken tarihli temsiller ve arkeolojik nesnelerle izleyiciye sunuluyor.

“Koyun Koyuna” başlıklı sergide Ahu Akgün, Rasim Aksan, Alaettin Aksoy, Ann Antidote, Yüksel Arslan, Volkan Aslan, Ece Bal, Başak Bugay, Gökhan Deniz, Şükriye Dikmen, Marlene Dumas, Emine Ekinci, Annika Eriksson, İnci Furni, Nazmi Ziya Güran, İhsan Cemal Karaburçak, Gizem Karakaş, Evrim Kavcar, Merve Kılıçer, Eva Kotátková, Jarosław Kozłowski, Can Küçük, Nevhiz, Lara Ögel, Aslı Özdoyuran, İz Öztat, Necla Rüzgar, Pierrick Sorin, Mladen Stilinović, Etem Şahin, Ali Emir Tapan, Defne Tesal ve Begüm Yamanlar’ın eserleri yer alıyor.

Ahmet Doğu İpek “Başımızda Siyahtan Bir Hâle” başlıklı kişisel sergisinde, ışıksızlık durumundan yola çıkarken bireysel ve kolektif, fiziksel ve duyumsal boyutlarını bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’in yaptığı sergide yer alan eserler hem kendi mantığına sahip hem de zamanımızın gerçekliğine nüfuz eden başlı başına bir dünya oluşturuyorlar. Sanatçının 2020 - 2022 yılları arasında farklı mecraları kullanarak bu sergi bağlamında ürettiği eserlerin yer aldığı “Başımızda Siyahtan Bir Hâle”, adını Edip Cansever’in Tragedyalar III (1964) şiirinin bir dizesinden alıyor. Kum fırtınası, yanardağ patlaması, heyelan ve güneş tutulması gibi doğa olaylarından yola çıkan resimler, çizimler, yerleştirmeler ve video eserler, insan ölçeğini aşan görkemli varoluşlarıyla hem büyüleyici hem de ürkütücü bir nitelik üstlenen bu fenomenleri soyut bir dille yorumluyor. Madde ile his, kurmaca ile gerçek, doğal ile yapay, elle tutulabilir olanla uçucu olan arasında karşılıklı bir etkileşim alanı yaratan eserler, izleyiciyi farklı ölçeklerin çarpıştığı bir tanıklık ve duyumsama sahasına davet ediyor.

“Koyun Koyuna” başlıklı grup sergisini Arterin giriş kat galerisinde, Ahmet Doğu İpek’in “Başımızda Siyahtan Bir Hâle” başlıklı kişisel sergisini ise Arter’in -1 katındaki sergi mekânında 29 Ocak 2023’e kadar ziyaret edebilirsiniz.

Künye:
1-3. Ahmet Doğu İpek, “Başımızda Siyahtan Bir Hâle” Sergisi
​4-6. “Koyun Koyuna” Sergisi

0
1627
0
  • 24-05-2022
    0
    745
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 24-05-2022
    0
    879
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 24-05-2022
    0
    922
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage