15 EKİM, CUMA, 2021

Ardan Özmenoğlu’nun “Alles wunderbar” Sergisi Anna Laudel Düsseldorf’ta

Anna Laudel Düsseldorf, Ardan Özmenoğlu’nun “Alles wunderbar” (Her Şey Harika) başlıklı Düsseldorf’taki ilk kişisel sergisini 16 Eylül -13 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor.

Katerina Valdivia Bruch’un küratörlüğünü yaptığı sergi, Özmenoğlu’nun kariyerinin farklı dönüm noktalarını kapsayan dokuz yıllık yaratıcı yolculuğunu izleyiciye sunuyor. Sonsuz yaratıcılığı ile hem basit hem de karmaşık konuları eğlenceli ve neşeli bir şekilde ele alan sanatçı, eserlerinde kâğıt, cam veya neon gibi farklı malzemeler kullanıyor. Sanatçı doğanın kırılganlığı ve insanın savunmasızlığı üzerine bir tür yorum olarak boyalı cam katmanlarla yarattığı üç boyutlu heykel çalışmalarla çiçekleri ve ağaçları betimliyor. Sanatçı sergisinde Almanya’yla, özellikle de yaşamını sürdürdüğü ve İstanbul’dan sonra en çok üretimde bulunduğu yer olan Berlin’le uzun yıllara dayanan ilişkisine odaklanıyor. Sergide sanatçının öğrendiği ilk Almanca kelimelerle isimlendirdiği eserleri Alles gut (Her Şey İyi), Alles schön (Her Şey Güzel) ve sergiye adını veren Alles wunderbar (Her Şey Harika) isimli post-it çalışmaları ve neon ışıklı heykelleri Ja, ja, ja, ja (Evet, evet, evet, evet) yer alıyor.

Özmenoğlu çalışmalarında her zaman ince bir mizahla, bir topluluk ve aidiyet duygusunu, aynı zamanda da yeniliklere ve hayatın sürprizlerine karşı açıklığını vurguluyor. Post-it’ler genellikle gündelik hayatta bir hatırlatıcı ya da kâğıt yığınları arasında sayfaları ayırmak veya farklı yüzeylere hızlı notlar bırakmak için kullanılıyor. Sanatçı da bu malzeme üzerinden Türk tarihi ve siyasetinden ve İstanbul’daki günlük yaşamdan bahsediyor, ayrıca çağdaş Türk toplumunu şekillendiren modern şehirli kadınları nasıl algıladığını da anlatıyor. Post-it çalışmaları arasında sanat, müzik ve moda dünyasında ünlü isimler, tarihi şahsiyetler ve siyasi liderleri gibi günümüz kültürün kitle iletişim araçlarıyla popülerleştirdiği karakterler bulunuyor. Berlin’de misafir sanatçı olarak kaldığı dönemde ilk kez çalışmaya başladığı neon ışıklarla ürettiği işlerinde sanatçı, toplum ve sanat çevreleri üzerine kişisel yorumlarını aktarıyor.

Ardan Özmenoğlu’nun “Alles wunderbar” başlıklı sergisi 16 Eylül -13 Kasım tarihleri arasında Anna Laudel Düsseldorf’ta ziyaret edilebilir.

​Adres: Mühlenstrasse 1, 40213 Düsseldorf

0
1622
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage