25 MART, PAZARTESİ, 2024

Ankara’da Fotoğrafçılığın ve Posta Kartlarının Renkli Dünyası

Erman Tamur’un Ankara’nın 1890-1960 yıllarına damga vuran fotoğraflar ve posta kartlarını dönemin toplumsal değişimini yansıtan bir bakış açısıyla ele aldığı kitabı Antranik’ten Foto Rıdvan’a, Mugamyanlar’dan Gökçeatam’a Ankara’da Fotoğrafçılık ve Posta Kartları (1890-1960), Koç Üniversitesi VEKAM’dan çıktı.

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (VEKAM) bu yeni kitabı 400’ü aşkın siyah-beyaz fotoğrafı, 300’ü aşkın siyah-beyaz posta kartını ve 70’i aşkın renkli posta kartını içeriyor. Kitap, fotoğrafların bir şehrin mimari dokusunda gerçekleşen değişimleri anlamanın en kestirme yollarından biri olduğunu gösterirken toplumsal hayatın görsel hafızasını renkli örneklerle belgeliyor. Dönemin öne çıkan fotoğrafçılarının yaşam öykülerine, meslek ve sanat anlayışlarına yer verilen kitapta fotoğrafhanelerin artışı, mesleki örgütlenme girişimleri ve şehrin semtleri de kapsamlı olarak ele alınıyor.

Öncüleri Antranik G. Cevahirciyan, M. Mugamyan ve V. Pernayan olan Ankara fotoğrafçılığının başlangıcı 1890’lı yıllara dayanıyor. Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk fotoğrafçıların sürece dahil olmasıyla Etem Tem ve Esat Nedim (Tengizman) gibi fotoğraf subayları, kendi adlarına fotoğrafhane açan Çulluzâde Mehmet Adil Bey (Adil Çullu) ve İsmail Remzi Bey (Remzi Tezel) gibi isimler de öne çıkıyor.

​Ankara’da Osmanlı Dönemi posta kartlarının üretim ve kullanımı 1890’lı yıllardan Birinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarına kadar uzanıyor. Dönemin Mugamyan Biraderleri tarafından bastırılan belgesel değerindeki bu posta kartları, kitapta şehirden otuzu aşkın sahneyi gözler önüne seriyor.  Erman Tamur’un kaleme aldığı kitapta, üretimin kesintiye uğradığı yaklaşık on yılın ardından yeni bir canlanma sürecinin yaşandığı Cumhuriyet Dönemi’ne ait posta kartları da okurla buluşuyor. Bu kitap konuyla ilk kez tanışacak okurlar için kapsamlı bir bakış sunmanın yanı sıra yeni araştırmalar için de bir başlangıç noktası oluşturuyor.

0
700
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage