08 OCAK, CUMA, 2021

Andrés Barba’dan “Işıklar Ülkesi”

İspanyol yazar Andrés Barba’nın  çocuk masumiyeti mitini paramparça ederken düzen, şiddet ve medeniyet gibi kavramlarını sorguladığı, 2017’de Herralde Roman Ödülü’nü alan romanı Işıklar Ülkesi, Züleyha Yılmaz’ın çevirisiyle Notos Kitap’tan çıktı.

Tropik bir orman ile devasa bir nehrin arasına sıkışmış küçük bir şehir: San Cristóbal. Şehrin meydanlarında, parklarda ve trafik ışıklarında tekinsiz sokak çocuklarının sayıları giderek artar ve hayatın gündelik akışı sekteye uğrar. Toplum düzenine tehdit olarak görülen bu çocuklar kimsenin anlamadığı bir dil konuşur ve şehrin içinde, şehirle birlikte bambaşka bir “toplumsal organizma”ya dönüşür.

“Çocuk masumiyeti miti, diyordu, Kayıp Cennet mitinin piçleştirilmiş, iyimser ve kolaycı bir türüdür. Bu cep dininin azizleri, şefaatçileri ve ermişleri yetişkinlerin nezdinde çocuklara asli günahsızlığı temsil etme sorumluluğu yükler. Ama sessizce sokakları ele geçiren o çocuklar asli günahsızlığın o zamana dek bildiğimiz iki versiyonuna, kendi çocuklarımıza ve Enyee’nin çocuklarına pek benzemiyordu.”

Fotoğraf: Daniel Mordzinski

0
2380
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle