28 EKİM, CUMARTESİ, 2023

Andrey Platonov’dan Şiirler: “Şarkı Söyleyen Düşünceler”

Yirminci yüzyıl Rus edebiyatının önemli yazarlarından, Türkiye’de roman ve öyküleriyle tanınan Andrey Platonov’un şiirlerinden oluşan Şarkı Söyleyen Düşünceler, Sabri Gürses’in çevirisiyle ilk kez Türkçede Natama Yayınevi tarafından yayımlandı.

Platonov’un 1918-1926 yılları arasında, yirmili yaşlarında yazdığı bu şiirler tanrı, din, aşk ve dönemin toplumsal sorunlarıyla ilgili düşünsel ve ruhsal dünyasının ilk evrelerini yansıtıyor. Kitapta Platonov’un şiirlerinin yanı sıra, eşine yazdığı bir mektubu, fotoğraf albümü ve Sabri Gürses’in şiirleri üzerine bir yazısı yer alıyor.

​Platonov ilk şiir kitabı Mavi Derinlik’i 1922’de yayımladı. Daha sonra 1926’da Moskova’ya taşındığında ilk romanını, bizim Çevengur adıyla bildiğimiz Baharın Mühendisleri’ni yayımladı ve bu kitabı öyküler, makaleler, piyesler izledi. 1946’da yayımladığı Dönüş adlı tartışmalar yaratan savaş hikâyesi moral bozucu, gerici bulundu ve eserlerini yayımlaması yasaklandı. Şiirlerini yeniden Şarkı Söyleyen Düşünceler adıyla derledi ama hayattayken yayımlayamadı.

0
828
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage