11 EYLÜL, CUMA, 2020

Amerikan Edebiyatının Kayıp Başyapıtı: Güz Dönümü

William Melvin Kelley’nin siyahların hikâyesini beyazların gözünden kaleme alarak hem ayrımcılığın dehşetli etkilerine, hem de yaşama ve direnişe dair keşfedilmeyi bekleyen bir klasik ortaya koyduğu Güz Dönümü, M. Barış Gümüşbaş’ın çevirisiyle, Sel Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Eleştirmenler tarafından "Amerikan edebiyatının kayıp başyapıtı" olarak nitelendirilen Güz Dönümü'nde Kelley, ırkçılığın 60'lı yıllarda da en az şimdiki kadar yakıcı bir sorun olduğu ABD'ye götürüyor okurunu.

​ABD'de köleliğin kaldırılmasından neredeyse yüz yıl sonra, siyahlara yönelik ırkçılığın, nefretin, şiddetin ve baskının hız kesmeden sürdüğü bir Güney eyaletinde, siyahi çiftçi Tucker Caliban, "anlam verilemeyen" eylemiyle beyazları dehşete düşürür: Tüm tarlasına tuz döker, ağaçlarını keser, hayvanlarını öldürür, evini ateşe verir ve hiçbir açıklama yapmadan ailesiyle birlikte eyaleti terk eder. Bu sessiz isyan, benzeri görülmemiş bir göçün, tüm siyahların Caliban'ın ardından eyaleti terk etmesine yol açan bir exodus'un fitilini ateşler. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

0
1921
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage