03 AĞUSTOS, ÇARŞAMBA, 2022

Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisine Yeşim Ustaoğlu Başkanlık Edecek

1-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinin başkanı yönetmen, senarist ve yapımcı Yeşim Ustaoğlu oldu.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde hayata geçirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ana jürisine bu yıl Yeşim Ustaoğlu başkanlık yapacak. Türkiye sinemasının auteur yönetmenlerinden Yeşim Ustaoğlu, 1984 yılında çektiği ilk kısa filmi Bir Anı Yakalamak’tan son filmi Tereddüt’e kadar geçen süreçte ulusal ve uluslararası alanda ödüllere layık görülen birbirinden başarılı filmlere imza attı.

Yeşim Ustaoğlu’nun ilk uzun metraj filmi İz (1994), Nürnberg, Moskova ve Göteburg Film Festivalleri dahil olmak üzere dünyanın çeşitli festivallerinde gösterildi ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nün sahibi oldu. İkinci uzun metraj filmi Güneşe Yolculuk (1999) ile Berlin Film Festivali’nde En İyi Avrupa Filmi Ödülü ve Barış Ödülü’nün yanı sıra, İstanbul Film Festivali’nde de En İyi Film, En İyi Yönetmen, FIPRESCI Ödülü ve Seyirci Ödülü’nü kazanan yönetmen, Berlin Film Festivali Panorama bölümünde prömiyerini yapan Bulutları Beklerken (2004) ile Sundance/NHK Uluslararası Film Yapımcıları Ödülü’nün sahibi oldu. Ustaoğlu Sırtlarındaki Hayat (2004) belgeselinin ardından Pandora’nın Kutusu (2008) filmi ile San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü “Altın İstiridye” ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülü “Gümüş İstiridye” başta olmak üzere ulusal ve uluslararası pek çok festivalden ödül aldı.

Yeşim Ustaoğlu’nun Abu Dhabi, Split Mediterranean Film Festivalleri’nden “En İyi Film”, Moskova, Tokyo, Pune Film Festivalleri’nden de “En İyi Kadın Oyuncu” dallarında ödüller kazanan filmi Araf (2012) dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yaptı. Ustaoğlu, dünyada ilk kez Toronto Film Festivali’nde izleyiciyle buluşan, uluslararası film festivallerinde ödüller kazanan, Antalya Film Festivali Uluslararası Yarışma’da En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Müzik ödüllerine layık görülen Tereddüt’ün (2016) ardından, geçtiğimiz yıl Berlinale Ortak Yapım Marketi’nde yer alan yeni filmi Artakalan için çalışmalarına devam ediyor.

​Ulusal Uzun Metraj, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışmaları’na, 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin son başvuru tarihi olan 9 Ağustos 2021’den sonra tamamlanmış ve 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden önce Türkiye'de halka açık ticari veya özel gösterimi yapılmamış, yurt içinde bir festivale katılmamış Türkiye yapımı filmler başvuru yapabiliyor. Başvurular 4 Ağustos Perşembe günü saat 18.00’e kadar devam edecek. 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
1391
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage