31 AĞUSTOS, SALI, 2021

Ahmet Öğüt’ün “It can and has been” Sergisi Dirimart’ta

Dirimart, Ahmet Öğüt’ün “It can and has been” başlıklı kişisel sergisini 1 Eylül - 3 Ekim tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor.

Ahmet Öğüt’ün beş yıl aradan sonra İstanbul’da gerçekleştirdiği “It can and has been” başlıklı sergisinde, gerçekliğine inanması güç bireysel hikâyelerin eşliğinde, izleyicilerin İstanbul’un yakın geçmişiyle ilintili kendi anılarını harekete geçireceği yerleştirmeler yer alıyor. Performans, desen, video, yerleştirme, mekânsal müdahale gibi mecralar kullanan Öğüt’ün işleri süregiden mücadelelerin altını çiziyor, izleyiciyi sanatçının zamana dair özgün kavrayışlarıyla buluşturuyor. Öğüt, izleyici günümüzün sorunlarını yeni bir perspektifle ele almaya davet ettiği sergisiyle toplumun yapısal çelişkilerini ele almanın ve onları eleştirmenin ötesine geçiyor. Sanatçı izleyicilerin de birer performansçıya dönüştüğü İstanbulluların kolektif olarak deneyimlediği yakın tarihli olaylara dair hatıralarının tetiklendiği bir karşılaşma sahnesi oluşturuyor.

Diğer sergilerden farklı bir deneyim sunmayı amaçlayan sergi, ziyaretçileri girişte başlarına bazı şaşırtıcı şeyler geleceği konusunda bilgilendirilecekler, rızaları alındıktan sonra serginin aktif bir katılımcısına dönüşerek içeri girecekler. Girişte onları şehirlerarası bir otobüs karşılayacak. Türkiye’nin bir ucundan diğerine yirmi dört saati aşan yolculuklar yapmış bu büyük otobüs, içerisinde beklenmedik bir kurguyla ziyaretçileri karşılayacak ve onları mesafenin kat edilmediği bir yolculuğa davet edecek. Ziyaretçiler daha sonra normal akışın aksine iç mekânı terk edip bahçe girişinden sergiye ikinci kez girmeye yönlendirilecekler. Daha sonra sergi mekânına dağılmış eserler tek tek katılımcılarla buluşacak.

Ahmet Öğüt’ün “It can and has been” başlıklı kişisel sergisini 1 Eylül - 3 Ekim tarihleri arasında Dirimart’ta ziyaret edebilirsiniz.

Künye:
1- Kayıt Tarihi: Temmuz 1995 (No.1), 2021, kâğıt üzerine baskı, kolaj, 21 x 29,7 cm
​2- Muhtemelen Özüretilmiş Posta Sanatı Arşivi (No.2), 2019, Zarf üzerine sanatçının mail art jestlerini tekrarladığı ettiği müdahale, pul, çeşitli sanatçıların mail art örneklerinden alınan notlar

0
2936
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle