23 EKİM, PAZARTESİ, 2023

25. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Başlıyor

“100’de 25” sloganıyla bu yıl 25. kez düzenlenecek Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 25 Ekim - 5 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.

Sanat yönetmenliğini Cengiz Özek’in üstlendiği Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 25 Ekim’de perdelerini açacak. Sekiz ülkeden 10 oyunun, Türkiye’den ise aralarında İBB Şehir Tiyatroları’nın da bulunduğu altı topluluğun sekiz oyununun izleyiciyle buluşacağı festivalde, Türk gölge tiyatrosunun ana karakterlerinden Karagöz için de özel bir bölüm yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı’nın desteklediği bu bölümde, Karagöz’le ilgili gösteriler, film gösterimleri, atölye ve söyleşilerin yanı sıra geniş kapsamlı bir Karagöz figürleri sergisi katılımcılarla buluşacak. Bu etkinlikler, İBB restorasyonundan sonra açılan ve müdürlüğün turizm ofisi olarak da hizmet veren Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi Taş Odası’nda gerçekleştirilecek. 

Festival kapsamında Cengiz Özek, Çöp Canavarı oyunuyla 28 ve 31 Ekim ile 4 Kasım’da Taş Oda’da sahnede olacak. Özek’in, Karagöz oyunlarının Şamanizm etkisi altındaki özelliklerini epik bir yorumla bir araya getirdiği, her yaş grubuna hitap eden Büyülü Ağaç oyunu ise 29 Ekim ile 1 ve 5 Kasım’da Taş Oda’da izleyiciyle buluşacak.

​Cengiz Özek’in “Çağdaşımız Karagöz” başlıklı Karagöz figürleri sergisi 24 Ekim’den itibaren görülebilecek. Özek’in her birini kendi yaptığı Karagöz koleksiyonundan derlediği Karagöz figürleri, 5 Kasım’a kadar Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi Taş Oda’sında 10.00 - 17.00 saatleri arasında sanatseverler tarafından ücretsiz gezilebilecek. Ayrıca 4 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’te Cengiz Özek ile bir sergi turu yapılacak. Festivalin Taş Oda’daki önemli etkinliklerinden biri olan “Yetişkinliklere Yönelik Karagöz Yapım Atölyesi” 30, 31 Ekim ve 1, 2 Kasım’da gerçekleştirilecek. Cengiz Özek’in eğitmenliğinde düzenlenen atölyede Türk gölge tiyatrosunun önemli karakteri Karagöz’ün geleneksel metotla yapımı anlatılacak. 28, 29 Ekim ile 4, 5 Kasım tarihlerinde düzenlenecek “Çocuklarla Gölge Kukla Yapım Atölyesi”nde çocuklar, Karagöz tekniğini düşünerek kendi düşlerindeki bir canlıyı kâğıt, dantel, kuştüyü gibi gölgesi ilgi uyandıracak materyallerle gölge kuklası formuna dökecek. Cengiz Özek ile 4 Kasım’da “Karagöz Sanatımız” başlıklı özel bir söyleşi düzenlenecek. Sabahattin Eyüboğlu ve Aziz Albek iş birliğiyle çekilen Karagöz’ün Dünyası belgeseli, 28, 30 Ekim ve 2 Kasım’da Turşucuzade Konağı’nda izleyicilerle buluşacak. Karagöz sanatına yakından bakan ve onun inceliklerini sinemasal bir dille anlatan gerçek bir klasik olan filmin seslendirmesini ise Genco Erkal yaptı.

0
755
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage