GÜNDEM
  • 07-12-2024

    Maria Roza’nın “İlkel Diyaloglar” başlıklı kişisel sergisi 21 Aralık’a kadar İstanbul Concept Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor.

    ​“İlkel Diyaloglar” sergisi, insanın doğa ve hayvanlarla kurduğu etkileşimleri bilinç dışı unsurları da göz önünde bulundurarak araştırıyor ve bu etkileşimleri türler arası bir diyalog olarak ele alıyor. Maria Roza, sergide sembolik geçişleri araştırırken, izleyiciyi varoluşun çeşitli düzlemlerinde derin bir yolculuğa çıkarıyor. Sergi, sanatçı için bir keşif sürecini temsil ediyor. Sergide yer alan eserlerde geleneksel sınırların ortadan kalktığı eşlik anlarını yakalayan görüntüler büyülü gerçeklik ve sembolizm diliyle izleyiciye sunuluyor. Sanatçının resimleri doğanın hem sakin hem de kaotik ve ilkel yönlerini bir araya getiriyor. Sergide bulunan her form, insanlar arasında bir köprü kurmayı amaçlıyor.

    0
    0
    1395
  • 07-12-2024

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı ve Atatürk Kitaplığı iş birliğiyle Cumhuriyet Dönemi’nin öncü bestecilerinden Cemal Reşit Rey’e ait el yazmaları bir araya getirilerek tasnif ediliyor ve dijital ortama aktarılıyor.

    Proje, Türk müzik tarihinin en önemli isimlerinden Rey’in müzikal mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. CRR Dijital Arşiv projesi kapsamında, Cemal Reşit Rey’e ait halen CRR Konser Salonu çatısı altında bulunan yapıtların el yazması notaları, oluşturduğu konser programları, kişisel notları ve mektupları bir araya getiriliyor. Bu proje müzikolog Dr. Sungu Okan’ın koordinatörlüğünde, müzikolog doktorant Aslı Uzdil ve Doç. Can Okan’ın katılımıyla gerçekleşiyor. Projede, 50'ye yakın eser ve yüzlerce nota sayfası işlenmekte olup, arşivin tümünün CRR çatısı altında toplanması hedefleniyor.

    ​Projenin en önemli özelliklerinden biri Rey’in en ünlü yapıtlarından Lüküs Hayat ve Deli Dolu gibi operetlerinin el yazması notalarının korunması ve dijitalleştirilmesi. Proje ekibi, Cemal Reşit Rey’in sahne yapıtlarından orkestral yapıtlara, solo çalgı müziklerine ve oda müziği yapıtlarına kadar geniş bir repertuvara sahip eserlerinin kayıplarını bulma, çalgı partilerini sıralama ve tam bir kronolojik düzene getirme amacıyla titizlikle çalışıyor. Bu çalışmaların tasnif aşamasının 2024 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Dijitalleştirme süreci ise İBB Atatürk Kitaplığı’nın programına bağlı olarak yürütülecek.

    0
    0
    1078
  • 06-12-2024

    Volkswagen Arena, “Her Şey Bir Arenada” mottosuyla yılın son ayında da birbirinden farklı etkinlikleri müzikseverlerle buluşturuyor.

    Volkswagen Arena; aralık ayı boyunca Türkçe rock dünyasının en köklü ekiplerinden Duman, sevenleri tarafından heyecanla beklenen ikinci albümü AKKOR’un ilk Türkiye konserleri ile Melike Şahin, Türk pop müziğinin önemli seslerinden Murat Boz ve DJ performansıyla Ozan Doğulu’nun sahnede olacağı Papel Fest, opera, pop, rock ve dünya müziğini beş farklı dilde bir araya getirerek sahnede büyüleyici bir atmosfer yaratan ve dünyanın en etkileyici tenorlarından biri olan Mario Frangoulis, geleneksel hâle gelen yıl sonu konseri ile Fazıl Say, genç piyanist ve besteci Evgeny Grinko ve yerli alternatif rock müziğinin en önemli temsilcilerinden mor ve ötesi’ni sahnesinde ağırlayacak.

    Volkswagen Arena’da gerçekleşecek etkinliklerle ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    Program:
    8 Aralık / Duman
    11 ve 12 Aralık / Melike Şahin
    14 Aralık / Mario Frangoulis
    18 Aralık / Murat Boz ve Ozan Doğulu
    21 Aralık / Fazıl Say
    24 Aralık / Evgeny Grinko
    ​29 Aralık / mor ve ötesi

    0
    0
    914
  • 06-12-2024

    Hanefi Yeter’in “Dünya Hiç Bu Kadar Dünya Olmamıştı” başlıklı kişisel sergisi 6 Aralık 2024 - 8 Şubat 2025 tarihleri arasında Anna Laudel Düsseldorf’ta sanatseverlerle buluşuyor.

    Nietzsche’nin modern dünyaya dair düşüncelerinden esinlenerek oluşturulan “Dünya Hiç Bu Kadar Dünya Olmamıştı” sergisinde Hanefi Yeter’in son iki yıl içinde ürettiği birçok eseri ilk kez izleyici karşına çıkıyor. Günümüzün karmaşasına, çevresel sorunlara ve modern bireyin varoluş kaygılarına odaklanan sergideki seramik ve resimlerinden oluşan eserler, sanatçının doğa, toplum ve insan ilişkisini sorgulayan bakış açısını yansıtıyor. Sergi; sanatçının Ayvalık’tan temin edip boyadığı çömlekler, tuval üzerine akrilik çalışılmış tablolar ile, farklı tekniklerle oluşturulmuş yirmi eseri aşan bir seçkiden oluşuyor.

    Serginin ismi, Nietzsche’nin Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabında anlatılanlardan esinlenerek insanın varoluşunu sorgulama çabasını ve modern yaşamın getirdiği yabancılaşmayı vurgulayan bir ifade olarak izleyici karşısına çıkıyor. “Dünya Hiç Bu Kadar Dünya Olmamıştı”, modern dünyanın karmaşası ve insanın doğayla ilişkisinin bozulması gibi konulara işaret ediyor. Hanefi Yeter, eserlerinde bu temaları işleyerek iletişimsizlik ve tüketim kültürünün günümüzün en büyük problemlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor. Sergideki eserler aracılığıyla sanatçı, modern dünyayı sorgularken izleyicilere derin bir düşünme alanı açıyor. Hanefi Yeter, her sergisinde olduğu gibi bu sergide de izleyiciyi dünyayı sorgulamaya teşvik eden temaları ele alarak yeni perspektifler sunuyor. İnsan figürleri ve doğa temsilleri yine Hanefi Yeter’in eserlerinin merkezinde yer alıyor.

    “Dünya Hiç Bu Kadar Dünya Olmamıştı” sergisi, Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul’un himayesinde gerçekleşiyor.

    Künye:
    1. Hanefi Yeter Kapama Yüzün 2024 Acrylic paint on canvas 131h x 149w cm
    2. Hanefi Yeter Doğayla Ol 2024 Acrylic paint on canvas 130h x 150w cm
    3. Hanefi Yeter Sayı 2024 Acrylic paint on canvas 149h x 128w cm
    4. Hanefi Yeter Gelen Yalan Giden Yalan 2019 Acrylic on wood 105h x 85w x 6d cm
    ​5. Hanefi Yeter Untitled 2022 Acrylic on terracotta 27h x 26w x 22d cm

    0
    0
    1011
  • 06-12-2024

    Valeria Luiselli’nin yazı ile yaşam ilişkisini kendi akışında sayfalara döktüğü, denemelerinden oluşan ilk kitabı Sahte Belgeler, Seda Ersavcı’nın çevirisiyle Siren Yayınları’ndan çıktı.

    Yazarın bir yaşam gezgini olarak portresini çiziyor bu kitap. Venedik’te bir mezarlıktan Meksiko sokaklarına, bisiklet yollarından uçak haritalarına uzanan ve hareket halindeki yazarın zihin süreçlerine bakan Sahte Belgeler, yazma ediminin kalbinde yer alan dil ve aidiyet gibi unsurları incelikle ele alan, yaşamın nabzını tutan kıymetli bir metin.

    “Yazmak: Duvarları delmek, pencereleri kırmak, binaları patlatmak.
    Derin kazılar yapmak -peki ama ne için, neyi bulmak için?
    Hiç. Hiçbir şey.
    Yazar, sessizlikleri ve boşlukları bölüştüren kişidir.”

    0
    0
    1096
  • 06-12-2024

    İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen ve 20. yılını kutlamaya hazırlanan Köprüde Buluşmalar’ın “Work in Progress Platformu” başvuruları açıldı.

    18-20 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenecek Köprüde Buluşmalar’ın “Work in Progress Platformu” için başvurular 3 Şubat 2025 tarihine kadar devam edecek. Anadolu Efes’in ana destekçisi olduğu, Türkiye’den yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle bir araya getiren Köprüde Buluşmalar’ın “Work in Progress Platformu” çekimlerinde son aşamaya gelinen veya post prodüksiyon süreci devam eden Türkiye’den filmleri, uluslararası satış ajansı temsilcileri ve film festivali programcılarıyla buluşturuyor. Platforma, çekimlerinin en az %70’i tamamlanmış veya post prodüksiyon aşamasındaki uzun metrajlı kurmaca veya belgesel projeleri başvurabiliyor. Platform seçkisinde çeşitlilik olması hedefiyle çağrı; belgesel, canlandırma, tür sineması (korku, fantastik vs.), çocuk ve komedi filmleri gibi farklı konu ve türlerde projelerin başvurusuna açık.

    ​“Work in Progress Platformu” hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    1007
  • 06-12-2024

    30’uncu yılını kutlayan Rahmi M. Koç Müzesi, sanat ve mühendislik dünyasını bir araya getiren “Beygir Gücü” başlıklı sergiyi 10 Haziran 2025 tarihine kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

    “Beygir Gücü” sergisi, M.Ö. 2’nci yüzyıldan günümüze atın sanatta ve mühendislikteki izlerini sürerken “beygir gücü” kavramıyla otomobilin endüstri tarihindeki dönüşümünü bir arada keşfetme fırsatı sunuyor. Sergi, “Rahmi M. Koç Koleksiyonu’ndan At Figürleri” ve “Rahmi M. Koç Müzesi’nden Otomobil Hikâyeleri” olmak üzere iki ana başlık altında ziyaretçilerini farklı bir yolculuğa çıkartıyor. Mustafa V. Koç Binası/tarihi Lengerhane Binası’nda yer alan at figürleri bölümü, atın sanattaki yerini keşfe davet ederken; Erdoğan Gönül Galerisi’ndeki otomobil hikâyeleri bölümü, otomobilin 19’uncu yüzyıldan günümüze uzanan mühendislikteki dönüşümünü gözler önüne seriyor.

    Serginin “Rahmi M. Koç Koleksiyonu’ndan At Figürleri” bölümünde M.Ö. 2’nci yüzyıldan günümüze farklı coğrafyalardan ve kültürlerden seçilen at formunda yaklaşık 1000 adet eser ve görsel sergileniyor. Bunlar arasında Uzakdoğu kukla tiyatrolarında kullanılan at kuklaları, tapınak süslemesi olarak kullanılan atlar, Fransız, İngiliz ve Amerikan atlıkarınca atları, Çin ve Tayland menşeili pişmiş toprak ve seramik atlar, çekçekli ve sallanan oyuncak atlar gibi birbirinden renkli ve ilgi çekici pek çok örnek mevcut. Sergide ayrıca Vehbi Koç, Mustafa V. Koç’a ait, İsmet İnönü ve Mevhibe İnönü’ye ait binicilik kıyafetleri de yer alıyor.

    ​“Rahmi M. Koç Müzesi’nden Otomobil Hikâyeleri” bölümü ise 1800’lerin sonundan itibaren teknoloji ve tasarımın değişimini ortaya koyan nadir otomobil örneklerinden bir seçkiyi ziyaretçilerin dikkatine sunuyor. Bölüm, Türk mühendisliğinin sembollerinden Anadol gibi efsanevi modellerden 1881 yapımı Benz Tricycle’a, 1918 yapımı Ford Model T’den 1990 yapımı Dodge Viper’a kadar 35 otomobilin yer aldığı bir seçkiyi ziyaretçilerine sunuyor.

    0
    0
    2034
  • 06-12-2024

    Eğitimci ve yazar Victoria Williamson’ın farklı engellerle mücadele eden dört arkadaşın gizemle örülü macerasını anlatan, gelişen teknolojiler art niyetle kullanıldığında neler olabileceğini düşündüren kitabı Rüzgâr Kapanı, Azade Aslan’ın çevirisiyle Günışığı Kitaplığı’ndan çıktı.

    Rüzgâr Kapanı, işitme engelinden down sendromuna türlü zorlukla yaşamaya çalışan çocukların yanı sıra sakin ada yaşamını tehdit eden sinsi bir tehlikeye odaklanıyor.

    “İskoçya'nın küçük bir adasında yaşayan Max, onu sağır bırakan tekne kazasından beri kendini görünmez hissetmektedir. Arkadaşlarının ona sırt dönmesi, evde özellikle babasıyla iletişiminin altüst olması yeni hayatına alışmasını iyice güçleştirir. Bütün umudu, adada yaşanan internet sorununu çözeceği söylenen rüzgâr türbinlerinin kurulmasıdır. Max ve onun gibi dışlanan işitme engelli Erin, down sendromlu Beanie ve felçli David'den oluşan yeni ekibi, protestolara rağmen kurulan türbinlerin yarattığı değişimi keşfettiğinde sona çok az kalmıştır…”

    0
    0
    1440
  • 05-12-2024

    28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile desteklenen ve prömiyerini festivalde yapan Yalnız; 8 Aralık’ta DasDas’ta, 14 Ocak 2025'te ise Zorlu PSM'de tiyatroseverlerle buluşacak.

    Zeynep Kaçar’ın 2023 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü ve 2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülü sahibi Yalnız romanından uyarlanan oyunda, kimliğinden koparılıp görülmez olan bir kadının kendini bulma, görme ve gösterme çabasının hikâyesi anlatılıyor. Ümit Erlim’in yönetmenliğini üstlendiği oyunun başrolünde Başak Kıvılcım Ertanoğlu yer alıyor.

    Son yaptıkları tiyatro oyunu TREPLEV ile dikkat çeken, 8. Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Yönetmeni, Yılın Dramaturgları, Yılın Oyunu kategorilerinde aday gösterilen, Yılın Erkek Oyuncusu ödülünü alan; 2024 Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri’nde Yılın Erkek Performansı ile Yılın Kadın Performansı ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Ödülleri 2024, Yılın Oyun Metni ödüllerinin sahibi Başak Kıvılcım Ertanoğlu ve Ümit Erlimin uyarlamasını üstlendiği Yalnız; projeksiyon mapping, modern hikâye anlatıcılığı ve yeni dramaturji arayışlarını birleştirerek seyirciye farklı bir deneyim sunuyor.

    Yalnız oyunun biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    Künye:
    Yazar: Zeynep Kaçar
    Uyarlama: Ümit Erlim & Başak Kıvılcım Ertanoğlu
    Yönetmen: Ümit Erlim
    Görsel-İşitsel Tasarım & Projeksiyon Mapping: Yury Tolstoguzov (Tonoptik)
    Müzik Tasarım & Uygulama: İdil Acim
    Dekor Tasarım & Uygulama: Melisa Zeynep Şahin
    Işık Tasarım & Uygulama: Ersin Yaşar

    Hareket Tasarım: Ceyda Özcan
    Kostüm Tasarım: Cansu Bağbek
    TV Görsel-İşitsel Tasarım & Kurgu: Sevil Demirci, Ayhan Hacıfazlıoğlu
    Proje Koordinatörü, Sosyal Medya & Basın İletişim: Elif Tüfekçioğlu
    Reji Asistanları: Ecem Kocatepe, Şevin Parlak, Elif Uçar
    Afiş Tasarım: Elizabet Değer & Melisa Şahin
    Logo Tasarım: Elizabet Değer
    Dramaturji Danışmanı: Nilgün Firidinoğlu Tiryaki
    Teknoloji Danışmanı: Burak Tasasız
    Oyuncular: Sıla Doğanay, Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Ecem Kocatepe, Ceyda Özcan, Şevin Parlak, Elif Uçar
    TV Haber Spikeri: Zeynep Kaçar
    ​Yapım: CAVEA & Decollage Art Space

    0
    0
    964
  • 05-12-2024

    Seçkin Pirim’in “Gate of Eye” başlıklı kişisel sergisi 19 Ocak 2025 tarihine kadar İtalya’nın en önemli müzelerinden biri olan Triennale di Milano’da sanatseverlerle buluşuyor.

    Karaca’nın da sponsorlarından biri olduğu Seçkin Pirim’in Triennale Milano’da gerçekleşen ilk kişisel sergisinde sanatçının daha önce sergilenmemiş ve sanatını temsil eden eserlerinden oluşan bir seçki izleyici karşısına çıkıyor. Serginin küratörlüğünü ise Tommaso Tovaglieri üstleniyor.

    ​“Gate of Eye” (Gözün Kapısı- 2024) sergisinin güzergahı Palazzo dell’Arte’nin dışında polyester üzerine araba boyası uygulanmış dev bir heykelle başlıyor. İçeride Vertical Touch (Dikey Temas), Seven Days (Yedi Gün) ve diğer eserlerle devam ediyor.

    0
    0
    3873
DAHA FAZLA
Geldanlage