
Edebiyatımızın deneme, tiyatro, roman ve şiir dallarında özgün eserler veren usta kalemi Melih Cevdet Anday anısına Milas Belediyesi tarafından düzenlenecek Melih Cevdet Anday Büyük Edebiyat Ödülü her yıl farklı bir edebiyat dalına verilecek.
Bu yıl ilki düzenlenecek ödül deneme dalında olacak. Ödülün seçici kurulunda İoanna Kuçuradi, Ahmet Say, Ali Sirmen, Orhan Alkaya, Eren Aysan, Cem Erciyes, Enver Aysever’den yer alacak.
Melih Cevdet Anday Ödülü’ne başvurmak için yazarlar, 2015 yılı ocak ayından sonra yayımlanmış bir kitabıyla 1 Nisan 2016 tarihine kadar başvuruda bulunabilirler. Yarışmaya başvuracak yazarlar adı, açık adresi ve kısa yaşam öyküsüyle beraber kitaplarının sekiz (8) kopyasını Özel Kalem Müdürlüğü-Hisarbaşı Mahallesi Belediye Caddesi No:24/A(info@milas.bel.tr) adresine göndermeliler.
Kazanan eser 1 Eylül 2016 yılında açıklanacak. Ödül tek yapıta verilecek ve yapıt sahibine 3.000 TL ödül verilecek.
Avrupa’nın önde gelen sanat merkezlerinden Barbican Centre’nin yarattığı Digital Revolution sergisi, 20 Şubat – 12 Haziran tarihleri arasında Zorlu PSM’de yer alacak.
Digital Revolution, 1970'lerden bu yana, dijital teknoloji aracılığıyla sanatta yaşanan dönüşüme dikkat çekiyor. Sergi, dijital medyayı kullanarak, alanlarında sınırları zorlayan bir dizi sanatçı, film yapımcısı, mimar, tasarımcı, müzisyen ve oyun geliştiriciyi ilk defa bir araya getiriyor. Ayrıca, geleceğe bakıp yaratıcı kodlama, “Do it Yourself” (Kendin-Yap) kültürü, dijital topluluklar, zenginleştirilmiş gerçeklik, yapay zeka, giyilebilir teknolojiler ve 3D baskı almanın sunduğu yaratıcı olanakların etkisini değerlendiren sergi, hem sanat dünyasının hem de teknoloji meraklılarının ilgisini çekecek türden.
Arcade Fire'ın interaktif videosu The Wilderness Downtown ve aralarında Scott Snibbe Studio tarafından geliştirilen Biophilia (Björk) uygulaması ve Peter Chilvers ile Brian Eno'nun SCAPE (2012) uygulamasının yanı sıra, Umbrellium (Usman Haque ve Nitipak Samsen); Universal Everything; Yuri Suzuki, Pasha Shapiro ve Ernst Weber gibi sanatçılardan gelen yeni çalışmalar ve DevArt adlı dijital sanat işleri sergide yer alıyor.
66. Berlinale yani Berlin Film Festivali tam 434 film ile başlıyor. Sinema yıldızlarından sığınmacılara kadar uzanan geniş bir yelpazede insan duygularına yönelen filmlerin yer aldığı Berlinale, sinemaseverler için büyük heyecan kaynağı.
Coen kardeşlerin “Hail, Caesar!” isimli filminin de galasının yapılacağı festival, Berlinale Palast’ta gerçekleşecek.
Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi, Türkiye’den ve dünyadan en önemli öykü yazarlarını Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali’nde bir araya getiriyor.
16-20 Şubat tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali’nde beş gün boyunca, okur-yazar buluşmaları, öykü tiyatrosu, öykü okumaları, hayal kurma atölyesi ve öykü yarışmaları gerçekleştirilecek.
Onursal Başkanlığını Rasim Özdenören’in yaptığı festivale Türkiye’den Hüseyin Su, Cemal Şakar, Ömer Lekesiz, M. Fatih Andı, Köksal Alver, Abdullah Harmancı, Handan Acar Yıldız, Güray Süngü, Naime Erkovan, İsmail Özen, Remzi Şimşek, Mukadder Gemici, İsmail Isparta, Akif Hasan Kaya, Burcu Bayer, Ali Görkem Userin, Yunus Emre Özsaray, Arda Arel, Aykut Ertuğrul, Bünyamin Demirci, Doğukan İşler, Ertuğrul Emin Akgün, Ali Işık, Esra Demirci, Tuna Lütfi Yukay ve Betül Nurata gibi öykü yazarları katılıyor. Festivalin yabancı konukları arasında Afag Mesud, Alek Popov, Ben Okri, Filip Mursel Begović, Hisham Bustani, Mustafa Mestûr, Nenad Joldeski ve Ziad Khaddash yer alıyor.
Beyond The Noise / Seslerin Ötesinde sergisiyle kulise sızıp, sahne arkası hallerine tanık olmaya ne dersiniz?
Beyond The Noise sergisi, müzisyenlerin karakterlerini hep sahne önünde parlak ışıkların altında, coşkulu kalabalıkların arasında geçirdikleri performans anlarında çekilen fotoğrafların aksine, konser öncesinde sahne arkasında neler olduğuna odaklanıyor. Adrenalin, kaygı, artan gerginlik, yükseliş ve rahatlama gibi süreçleri göz kamaştırıcı detaylarla birlikte en saf haliyle ortaya çıkaran sergi, müzisyenlerin müdahale edilmemiş anlarını hayranlarına alışılagelmişin çok dışında bir bakış açısıyla sunuyor.
Beyond The Noise (Seslerin Ötesinde) sergisi, New York’ta gerçekleşen Red Bull Music Academy, Barselona Sonardôme ve 2015 yılındaki Red Bull Music Academy Paris sırasında çekilen fotoğraflardan oluşan bir seçkiyle 16- 22 Şubat tarihleri arasında Mixer Sıraselviler’de izleyicilerle buluşuyor.
Türk Telekom‘un Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) işbirliği ile hayata geçirdiği Telefon Kütüphanesi, görme engelli kitapseverler için Sevgililer Günü’ne özel aşk temalı eserler ekledi.
Gabriel Garcia Marquez’in Kolera Günlerinde Aşk'ı, William Shakespeare’in Romeo ve Juliet’i, Cemal Süreya’nın eşi Zuhal Tekkanat’a yazdığı mektuplardan oluşan On Üç Günün Mektupları kitabı, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Aşk Mektupları, Halid Ziya Uşaklıgil’in Aşka Dair’I gibi birçok ünlü yazarın, edebiyat dünyasına damga vurmuş eserleri yer alıyor.
2011’de hayata geçirilen proje, Türkiye’nin ilk Telefon Kütüphanesi. Bugüne kadar yaklaşık 200 bin kez arandı ve aranma süresi toplamda 3,5 milyon dakikayı aştı. 100 kitapla başlayan proje; tasavvuftan sanat tarihine, tiyatrodan biyografiye kadar farklı konularda 1.000’e yakın sesli kitaba ulaştı.
Avrupa Birliği Kültür Programı’nın desteğiyle, BOZAR’ın liderliğinde yürütülen Osmanlılar ve Avrupalılar: 500 Yıllık Kültürel İlişkiler Üstüne Düşünmek adlı projenin İstanbul ayağı olarak gerçekleştirilecek serginin küratörlüğünü Beral Madra üstleniyor. Projenin ortaklığını, Belçika’dan BOZAR, Türkiye’den İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Polonya’dan National Museum in Krakow, İtalya’dan Cittadellarte-Pistoletto Foundation, Avusturya’dan Kunsthistorisches Museum Vienna ve Hollanda’dan Witte de With for Contemporary Art üstleniyor. Sergide Erol Eskici, Leone Contini, Eda Gecikmez, Mary Zygouri, Driant Zeneli ve Naci Güneş Güven’in çalışmaları yer alacak. 4-27 Mart 2016 tarihleri arasında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Tek Kubbe Salonu’nda “Osmanlılar ve Avrupalılar: Geçmiş Zamanlar ve Olasılıklar”, ücretsiz gezilebilecek.
Orhan Cem Çetin, son serisi “Benimsin – I Own You” ile bilmeden sahip olduğumuz ya da sahip olduğumuzu çoktan unuttuğumuz nesnelerin çok yakın plan fotoğraflarıyla karşımıza çıkıyor.
Fotoğraflar eşyanın da bir yaşamı olduğunu, ölçeğin onların lehine değişmesiyle ortaya koyuyor. Yıpranma, eskime izleri hiçbir şeye tek bir haliyle sahip olamayacağımızı, hatta herhangi bir şeye sahip olma fikrinin yapaylığını gözler önüne seriyor.
Orhan Cem Çetin’in “Benimsin – I Own You” sergisi 16 Şubat – 18 Mart 2016 tarihleri arasında Sanatorium’da ziyaret edilebilir.
Dünyanın en uygar, düzenli ve huzurlu şehirlerinden Montreal’i Kızılderili kültüründen günümüzün çağdaş yaşamı ve sanatına kadar uzanan geniş bir yelpazede Merih Akoğul’un gözünden izlemeye ne dersiniz?
Gittiği şehirleri fotoğraflayan Merih Akoğul, 18 Şubat Perşembe günü Akbank Sanat’ta “Şehir ve Kültürleri” isimli bir söyleşi gerçekleştirecek. Söyleşide Montreal’in sokakları, parkları, müzeleri, tarihi yapıları ve yemek kültürü konuşulacak.
18 Şubat saat 19.00’da Akbank Sanat’ta gerçekleşecek söyleşiye katılım ücretsiz.
2012-2013 Londra Kitap Fuarı’nda Türkiye Odak Ülke Kültürel programını yürüten British Council bu kez Türkiye’den ve Birleşik Krallık’tan yazarları bir araya getiriyor.
İstanbul, İzmir ve Ankara’da gerçekleşecek buluşmalarda amaç aynı türde yazan ve has okuyucu kazanan yazarları Türkiye’deki okurlarla buluşturmak.
Buluşma programı:
18 Şubat 2016 – İstanbul
Hanif Kureishi - Murathan Mungan
Moderatör: Aslı E. Perker
Mekân, zaman: Pera Müzesi, 19:00
24 Şubat 2015 – İzmir
Paul McVeigh - Sema Kaygusuz
Moderatör: Esen Kara
Mekân, zaman: Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü A010 Konferans Salonu, 17:00
25 Şubat 2016 – İstanbul
Paul McVeigh - Fatma Cihan Akkartal
Mekân, zaman: Pera Müzesi, 19:00
2 Mart – Ankara
Ned Beaumann - Hakan Günday
Moderatör: Elif Bereketli
Mekân, zaman: Çağdaş Sanatlar Merkezi, 19.00
3 Mart – İstanbul
Ned Beaumann - Elif Bereketli
Mekân, zaman: Pera Müzesi, 19.00