
Türk Sinematek’inin kurucularından, şair Onat Kutlar’ın kitaplaşmamış konuşmalarını, dönemin sinema gündemi üstüne yazılarını bir araya getiren Sinema… Sinema adlı kitap, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Onat Kutlar, dünya sinemasına ilişkin yazılarını Sinema Bir Şenliktir (1985) kitabında bir araya getirmişti. Ancak Kutlar, Türk sinemasının içinden geçtiği bunalımlarda nabzını tutmayı, Türk sineması üstüne eleştirel düşünceler üretmeyi de sürdürdü, güncel tartışmalarda aktif rol almaktan da geri durmadı. Sinema... Sinema’da da sinema gündemi üstüne yazıları, sansür tartışmaları, ulusal Türk sineması için alan araştırmaları gibi konular yer alıyor.
“Sanatçı eserini yaratırken iç içe birçok çemberin merkezinde bulunduğunu unutmamalıdır. Yeryüzü, yeryüzünün tarihi, içinde yaşadığı toplum, bu toplumun geçmişi, kendisi ve kendi tarihi yani yaşantısı. En sade bir özü bile verirken bütün bu bağlamı göz önünde tutmak zorundadır. Kurşununu gez, göz ve arpacık aynı hizaya gelmeden atan, hedefi bulamaz. Bütün bu bağlamın ortak ürünü, bütün bu açıların ortak ve mutlu odağıdır başarılmış eser. Tıpkı yaşantımız gibi gerçektir. Benim yaşantımda sahici bir noktadır.
Toplumumun özelliklerini ve tarihini derin köklerinde gizler. Yeryüzünü ve onun deneylerini kapsar. Yani kişisel, ulusal ve evrenseldir. Bu özü, benim yaşantımın gerçek bir yönünü belirleyen herhangi bir görüntüde bulabilirim.”
Zorlu PSM’nin yeni sezon programından ilk isimler açıklandı. Programda her sene olduğu gibi bu yıl da sanat ve müzik dünyasından pek çok isim bulunuyor.
Zorlu PSM yeni sezonda Alice Merton, Empyrium, Damien Jurado, Rodrigo Amarante gibi farklı tarzdan isimleri müzikseverlerle buluşturacak. Ayrıca farklı müzik türlerini bir araya getiren MIX Festival 16 - 17 Kasım tarihlerinde, müzik, yaratıcılık ve teknolojiyi buluşturan Sónar Istanbul ise 8 - 9 Mart 2019 tarihlerinde Zorlu PSM’de gerçekleşecek.
Bu yoğun müzik maratonunun yanı sıra beyazperde ile konser deneyimi sunan Movies in Concert serisi kapsamında Harry Potter ve Azkaban Tutsağı filmi ve klasikleşmiş Ghost filminin müzikali de Zorlu PSM’nin programında yer alıyor.
Hermann Hesse’nin bir gezgin, bir şair, bir düşünür olarak karşımıza çıktığı kitabı Görkemli Dünya, Esen Akyel’in çevirisiyle Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Gezi edebiyatının, doğada yürüyüş geleneğinin önemli bir parçası olan, Hesse’nin belli başlı tüm temalarını içeren Görkemli Dünya, yazarın doğayla, dünyayla, kendisiyle, varoluşla hesaplaşması. Hesse, uzakların çağrısına uyarak evinden ayrılıyor, tek başına doğada dolaşıyor, defterine notlar alıyor, desenler çiziyor, şiirler yazıyor. Sınırları aşıyor, ötelerin, uzakların, yabancı dillerin, dağların ve güneyin kokusuna kanıyor; her patika, her yol bir sapmaya dönüşüyor.
Salon’un bir etkinliği olan Gezgin Salon’un ikincisi bu yıl 5 Ağustos’ta KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleştirilecek. Kapılarını 17.00’de açacak olan Gezgin Salon’un açılışını 70’ler punk rock akımından ilham alan Amyl and The Sniffers yapacak. Amyl and The Sniffers ardından grunge’a gönderme yapan performanslarıyla öne çıkan Wolf Alice sahne alacak. Gecenin kapanışını ise 60’lardaki saykedelik müzik akımını hatırlatan kayıtlarıyla herkesin gönlünü fetheden King Gizzard & The Lizard Wizard yapacak.
Şeyhmus Diken’in Ahmed Arif’in yaşamının izini sürdüğü, şairin dostlarının anlattığı anıları da aktardığı çalışması Ahmed Arif – Abisi Olmak Halkının, İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Hasretinden Prangalar Eskittim’in yayımlanışının 50. yılı anısına hazırlanan kitapta Arif’in Siverek ve Ankara yıllarından şiirle tanışmasına, hapishane günlerinden aşklarına uzanan geniş bir zaman anlatılıyor. Bunun yanı sıra bilinen anılarla beraber dostlarının hafızalarında kalan anılara da yer veriliyor.
“1927 yılının bir Nisan günü Diyarbekir’in taş evlerinden birinde doğar; Siverek’ten, Afyon’dan geçen yolu Ankara’ya dek uzanır. Şiire vurulur, onunla var olur. Mahpusta şiiri konuşur, sevdada her daim onun şiiri çağırılır. Dostluk, değerbilirlik onun can damarıdır. Şahdamarı da yurdu… Ne de olsa “eşkıya kanı” taşır, sevdiğinin dahi saçlarına “kan gülleri” takar…”
Contemporary Istanbul’un cephesi, Contemporary Istanbul ve Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortak projesi kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri tarafından geri dönüştürülmüş kâğıttan tasarlandı.
Contemporary Istanbul ve Tabanlıoğlu Mimarlık, İTÜ Mimarlık Fakültesi ile iş birliği yaparak birinci sınıf mimarlık öğrencilerine yönelik bir yarışma düzenledi. Yapılan yarışmada 90 öğrencinin ürettiği 27 farklı projeden Mehtap Çaldıran ve Hasan Basri Saltık tarafından hazırlanan Curvegami isimli tasarım birinci seçildi. 1600 modülden oluşan ve geri dönüştürülmüş kâğıt kullanılarak üretilen Curvegami’nin, 20 - 23 Eylül tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nın cephesinde sergilenmesi planlanıyor.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından on altı yıldır düzenlenen “Uluslararası Bodrum Bale Festivali” 1 - 15 Ağustos tarihleri arasında, Bodrum Antik Tiyatrosu’nun tarihi atmosferinde gerçekleştirilecek. Festival dünyanın en beğenilen bale eserlerinden biri olan ve 35’ten fazla ülkede sergilenen “Zorba” balesi açılış yapacak.
Program:
01 Ağustos
Zorba
Ankara Devlet Opera ve Balesi
Koreografi: Lorca MASSINE
Müzik: Mikis THEODORAKIS
03 Ağustos
Esencia Flamenca
Castroromero Flamenco (İspanya)
Koreografi: Rosario, Ricardo, José Castroromero
Müzik: Castroromero Flamenco
08 Ağustos
Bale Yıldızları Akşamı “Balenin En İyileri”
Viyana Devlet Opera Balesi Birliği
Vereinigung Wiener Staatsopernballett
Koreografi: Marius PETIPA
Sahneye Koyan ve Düzenleyen Mihail SOSNOVSCHI
11 Ağustos
Don Kişot
İstanbul Devlet Opera ve Balesi
Koreografi Marius PETIPA
Sahneye Koyan ve Düzenleyen: Ayşem SUNAL SAVAŞKURT
Müzik: Ludwig MINKUS
15 Ağustos
Frida
Ankara Devlet Opera ve Balesi
Koreografi ve Sahneye Koyan: Özgür Adam İNANÇ
Müzik: Arturo MARQUEZ, Jose Pablo MANCAYO, Can Aksel AKIN
Refik Durbaş’ın hem kişisel tanıklıklarını hem de edebiyat tarihinden anekdotları mizahla hüznü karıştırarak aktardığı anı kitabı Edebiyat Anılarda Yaşar, Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.
Durbaş, Edebiyat Anılarda Yaşar’da İnce Memed’den Bekçi Murtaza’ya roman kahramanları; Ahmet Mithat’tan Yaşar Kemal’e, Tevfik Fikret’ten Can Yücel’e yazarlar, şairler Cağaloğlu kaldırımlarında arz-ı endam edip aşk, tütün, alkol, yoksulluk, hüzün ve her şeye rağmen yaşama sevinci kokan hikâyelerini anlatıyorlar.
Edebiyat Anılarda Yaşar’da yalnızca yazarların ve şairlerin öyküleri değil, okurların yakından bildiği romanların, şiirlerin de yazılış maceraları yer alıyor.
Fotoğraf: Altan Aykan (Kaynak: Tempo Mag)
İstanbul’un çeşitli semtlerinden otuz sahaf, 4-12 Ağustos tarihinde Abbasağa Parkı'nda düzenlenecek Beşiktaş Sahaf Günleri’nde buluşacak.
Sahaflar; ikinci el kitapları, dergileri, eski baskı/ilk baskı/imzalı kitapları, eski belge ve evrakları kitapseverlere sunacak. Ayrıca etkinliğe konserler ve kitap mezatlarıyla da renk katılacak.
Contemporary Istanbul’un cephesi, Contemporary Istanbul ve Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortak projesi kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri tarafından geri dönüştürülmüş kâğıttan tasarlandı.
Contemporary Istanbul ve Tabanlıoğlu Mimarlık, İTÜ Mimarlık Fakültesi ile iş birliği yaparak birinci sınıf mimarlık öğrencilerine yönelik bir yarışma düzenledi. Yapılan yarışmada 90 öğrencinin ürettiği 27 farklı projeden Mehtap Çaldıran ve Hasan Basri Saltık tarafından hazırlanan Curvegami isimli tasarım birinci seçildi. 1600 modülden oluşan ve geri dönüştürülmüş kâğıt kullanılarak üretilen Curvegami’nin, 20 - 23 Eylül tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nın cephesinde sergilenmesi planlanıyor.