24 HAZİRAN, ÇARŞAMBA, 2015

Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik

Pera Film, sezon kapanışını “Grayson Perry: Küçük Farklılıklar” sergisi kapsamında hazırladığı “Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik” programıyla yapıyor. Seçkide yer alan kurgu ve belgesel yapımlar, toplumsal cinsiyet, kimlik ve farklı öznel deneyimlerden oluşan özgün hikayeler arasında bir yolculuk sunuyor.

Tam Benlik programı, toplumsal cinsiyet ve kimliğin oluşumunu kurmaca ve belgesel sinema üzerinden yeniden düşünmeye yönelik bir girişim. Haziran ayının sonuna kadar sürecek olan program aynı zamanda 23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası (22-28 Haziran) ile aynı döneme denk geliyor.


Detaylar: http://www.peramuzesi.org.tr/FilmProgram/Tam-Benlik-Ingiliz-Sinemasinda-Cinsiyet-ve-Kimlik-/128

PROGRAM

24 Haziran Çarşamba

19:00 Plüton’da Kahvaltı

26 Haziran Cuma

18:00 Grayson Perry: Kimsin Sen? ( Bölüm 1)

19:00 Grayson Perry: Kimsin Sen? (Bölüm 2)

20:00 Grayson Perry: Kimsin Sen? (Bölüm 3)

21:00 Genç Trans  Güzellik Kraliçesi

27 Haziran Cumartesi

15:00 Genç Trans Güzellik Kraliçesi

17:00 Burgundy Dükü

19:00 Plüton’da Kahvaltı

28 Haziran Pazar

13:00 Grayson Perry Kimsin Sen? (Bölüm 1)

14:00 Grayson Perry Kimsin Sen? (Bölüm 2)

15:00 Grayson Perry Kimsin Sen? (Bölüm 3)

16:00 Burgundy Dükü

FİLMLER HAKKINDA BİLGİ:

Plüton’da Kahvaltı

Breakfast on Pluto

Yönetmen / Director: Neil Jordan Oyuncular / Cast: Cillian Murphy, Morgan Jones, Eva Birthistle Birleşik Krallık / United Kingdom, 2005, 128’, renkli / color İngilizce; Türkçe altyazıyla / English with Turkish subtitles

1970’lerde geçen Plüton’da Kahvaltı, tüm sevecenliğinin ardında oldukça çetin ceviz bir genç adam olan Patrick Braden’ın (Cillian Murphy) maceralarını konu ediniyor. Yönetmen Neil Jordan, genç bir erkeğin yüzündeki gülümsemesi ve herkesin içindeki iyiliğe olan sarsılmaz inancıyla, karşılaştığı sıkıntıların üstesinden gelerek yetişkinliğe adım atışına dair bu esprili ve dokunaklı hikayeyi aktarırken gerçeküstü ve büyülü bir masal örüyor.

Burgundy Dükü

The Duke of Burgundy

Yönetmen / Director: Peter Strickland

Oyuncular / Cast: Sidse Babett Knudsen, Monica Swinn, Chiara D’Anna

Birleşik Krallık / United Kingdom, 2014, 104’, renkli / color

İngilizce; Türkçe altyazıyla / English with Turkish subtitles

Ödüllü yazar ve yönetmen Peter Strickland’ın tekinsiz Berberian Ses Stüdyosu ve Katalin Varga’nın ardından çektiği yeni filminden erotizm ve endişe damlıyor. Cynthia ile Evelyn her gün basit ve kışkırtıcı bir ritüeli yerine getirir ve bu âdet hep Evelyn’in cezası ve zevkiyle biter. Varlıklı amatör kelebek uzmanı Cynthia’nın gönlünde yatan daha geleneksel bir ilişki olunca, hizmetçi Evelyn’in erotic takıntıları kısa sürede ilişkiyi kırılma noktasına götüren bir bağımlılığa dönüşür.Jess Franco’nun üslubundan esinlenen Burgundy Dükü, karanlık bir çürümüşlüğü anlatan, iç gıcıklayıcı, gotik bir melodram.

Grayson Perry: Kimsin Sen?

Grayson Perry: Who Are You?

Yönetmen / Director: Neil Crombie

Oyuncular / Cast: Grayson Perry

Birleşik Krallık / United Kingdom, 2014, 50 dakikalık 3 bölüm, 3 episodes 50 minutes each, renkli / color

İngilizce; Türkçe altyazıyla / English with Turkish subtitles

Bu filmlerin her birinde Grayson Perry, kendini tanımlamak zorunda oldukları bir anla yüzleşen farklı bir Britanyalı ile vakit geçiriyor ve onlardan edindiği izlenimleri damıtarak birer portre yaratıyor. Modellerin bazıları minyatürlere, bazıları büyük halılara, heykellere esin kaynağı oluyor ve bazıları da çömleklere işleniyor ancak eserlerin hepsi de belgeselin yayınlanmasıyla eş zamanlı olarak National Portrait Gallery’nin kalıcı koleksiyonunun yanında sergilenmekte. Her film boyunca izleyici Perry ile birlikte yeni bir modeli tanıyacak ve filmin zirve noktasında Perry’nin gözünden kendilerine bakmak için her modelin kralların, kraliçelerin, generallerin ve politikacıların arasından sıyrılıp geçmelerine tanıklık edecek. Modeller arasında genç bir trans erkek, Kuzey İrlandalı loyalistler, eski kabine üyesi (ve hapishaneden bırakıldığı gün Perry’e röportaj veren) Chris Huhne, sağır ebeveynler, yeni müslüman olmuş biri, Alzheimer hastası bir çift ve X-Factor ile Celebrity Big Brother adlı televizyon şovlarının yarışmacılarından Rylan Clark bulunuyor.

Genç Trans

Güzellik Kraliçesi

Transsexual

Teen Beauty Queen Yönetmen / Director: Dan Murdoch

Birleşik Krallık / United Kingdom, 2012, 60’, renkli / color

İngilizce; Türkçe altyazıyla / English with Turkish subtitles

​Jackie Green’in adı eskiden Jack’ti ama o aslında bir kız olduğunu tüm hayatı boyunca biliyordu. Yanlış bir bedende doğmuş olma, doğuştan gelen bir bozukluktu; onun deyişiyle “Bir et beni gibi.” Jackie 16 yaşında dünyanın en genç trans kadını oldu. Jackie şimdi 18 yaşında ve Miss England olmayı kafasına koymuş. Kendisiyle ilk tanışmada bıraktığı duygu, insanların kendisine nasıl baktıklarına dair “ister beğen, ister beğenme” tavrıyla alıngan ve kendine güveni tam bir teenager. Ancak güzellik yarışması kampından başlayarak Miss England jüri üyelerini şaşırtmak için çabalamasına uzanan yolculuk sırasında, ne kadar kırılgan olduğu da görünür. Çevresinin zorbalığından intihar girişimlerine, ameliyattan podyuma, Jackie’nin gerçekte olduğu gibi kabul görmek için giriştiği cesurca mücadeleyi takip ediyoruz.

0
3090
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle