23 ARALIK, ÇARŞAMBA, 2015

İnci Furni ve Leyla Gediz’in Çalışmaları Bir Arada

“Kendi Kendine” sergisi, üzerinde yaşadığımız coğrafyanın ahlaki, siyasi ve toplumsal düğümlerinin ağırlığına rağmen üretimlerini sürdürmeye gayret eden İnci Furni ve Leyla Gediz’in kişisel çalışmalarını kolektif bir yapıda ele alıyor ve yine bir trenin kompartmanlarını andıran bir mekan içinde bir araya getiriyor. Sergi 19 Aralık 2015-16 Ocak 2016 tarihleri arasında Elhamra Pasajı’nda ziyaret edilebilecek.

Bu sergiye ilham veren, İnci Furni ve Leyla Gediz’in 2011 yılında birlikte ürettikleri Self-Help isimli video çalışmaları olmuş. İki ressam, bu ilk ortak çalışmalarında, bugün artık faaliyette olmayan Haydarpaşa Garı’ndan trene atlayıp saatler süren bir yolculuğa çıkarlar. Sanatsal yaratıcılık ve üretim süreçlerini, mavi bir tükenmez kalem etrafında ve sözcüklere gerek olmadan, kimi zaman çocuksu ve muzip, kimi zaman sabırlı ve cesur, kimi zaman bıkkın ve tedirgin ruh halleriyle şekillenen ve derin bir kadın dostluğunun kucakladığı yaklaşık dokuz dakikalık bir diyaloğa dönüştürürler.

Sergide videonun yanı sıra İnci Furni ve Leyla Gediz’in farklı dönemlerde gerçekleştirdikleri işleri yer alıyor. İnci Furni, manzara resminin yeniden yorumlandığı ve manzaranın siyasal bir mücadele alanına dönüştüğü “Garip Bir Manzara” isimli süregiden serisinden bir seçki ve Çay Bardakları isimli desenini sunarken. Leyla Gediz, Türkiye’nin üzerine çöreklenen çatışmaların ve savaşların insanda sürekli bir çözümsüzlük hissi uyandıran ruh hali ve son dönem siyasi tarihimizin kırılma noktalarından birine gönderme yapan Warfield (2001) ve 19 Ocak isimli çalışmalarının yanı sıra çok yakında kaybettiğimiz, Türkiye güncel sanatının değerli ustası Cengiz Çekil’e bir saygı duruşu niteliğinde gerçekleştirdiği Bugün de Yaşıyorum adlı resmi sergileyecek. 

0
4111
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage