25 EYLÜL, PAZARTESİ, 2023

Zamanın Ruhunu Yakalayan Bir Platform: “Mamut Limited”

Mamut Limited Kurucu Direktörü Seren Kohen Ojalvo ile bu yıl ilki gerçekleştirilen Mamut Limited (Artist Editions) isimli çevrim içi proje ve fiziki sergisi “Mamut Limited Vol.I” pop-up sergisi hakkında konuştuk.

Zamanın Ruhunu Yakalayan Bir Platform: “Mamut Limited”

Geçtiğimiz yıl 10’uncu yılını kutlayan, Türkiye genelinde bağımsız yetenekleri sanatseverlerle buluşturmaya devam eden Mamut Art Project yeni çevrim içi platformu Mamut Limited (Artist Editions)’ı sanatseverlerle buluşturdu. Sanatçılarla, kurumlarla ve markalarla farklı iş birliklerini hayata geçirmeyi, yeni bir diyalog alanı yaratmayı amaçlayan bu platform, ilk özel seçkisiyle yayın hayatına başladı. Buna eş zamanlı olarak projenin ilk fiziksel etkinliği “Mamut Limited Vol.I” pop-up sergisi de 1 Ekim 2023 tarihine kadar Yapı Kredi bomontiada’da sergileniyor. “Mamut Limited Vol.I” başlıklı bu sergide sanatçılar Anıl Can, Bartu Kaan, Can Büyükkalkan, Can Dağarslanı & Sophie Bogdan, Cihan Bacak & İsmet Köroğlu, Çağla Çağlar, Edze Ali, Gabriel Vorbon, Maide A. Petek, Metin Ertürk, MRE, Nisan Talaz, Onur Hastürk, Pelin Kacar, Sinem Ören, Ufuk Yılmaz, Yalçın Yeşiltepe ve Yusuf Günler’in edisyonlu ve özel üretilmiş seri çalışmaları yer alıyor.

​Mamut Limited Kurucu Direktörü Seren Kohen Ojalvo ile hem yeni projeleri Mamut Limited (Artist Editions)’a hem de gelecek bahar gerçekleşecek Mamut Art Project’e dair merak ettiklerimizi sorduk. 

Türkiye genelinde bağımsız yetenekleri sanatseverlerle buluşturan Mamut Art Project bu kez Mamut Limited (Artist Editions) isimli çevrim içi projeyle tanıştırıyor bizi. Nedir bu projeyi hazırlayan fikir? Nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?

Mamut Art Project, 10 yıldır Türkiye’nin farklı yerlerinde bağımsız üretim yapan 500’e yakın sanatçıyı bir araya getirdi ve sanatseverlerle buluşturdu. Bu bizim için çok değerli bir tecrübe olduğu gibi aynı zamanda Mamut Limited’ın oluşumundaki en büyük ilham kaynağımız. Çok uzun zamandır hem bu deneyim hem de çok sevdiğimiz sanatçılarımızla olan iletişimimizi farklı bir şekilde ilerletmeyi hayal ediyorduk. Bu yöndeki ilk adımımız Mamut Limited oldu.

Mamut Art Project’in çıkış amacı ve senelerdir kendi çizgisini koruyor olması bizim için çok önemli. Yapmak istediğimiz farklı iş birliklerini de Mamut Art Project’in bu konumunu korumak adına başka bir başlık altında devam ettirmek istedik. Mamut Limited bizim daha özgür olabildiğimiz, yaratıcı alanlarda çalışan herkese ve sevdiğimiz sanatçı, marka ve kurumlara kapılarımızı açtığımız bir platform olarak karşımıza çıkıyor.

​“Mamut Limited Vol.I” pop-up sergisi ise, yıl boyunca çevrim içi ve fiziksel özel içeriklere yer verecek olan Mamut Limited platformunun ilk fiziksel sergisi. Sergi, belirli bir tema ya da kritere bağlı kalmadan Mamut Limited’ın ilk aşamasında birlikte çalıştığımız tüm sanatçıları içeriyor.

Mamut Limited Vol.I, 2023, Fotoğraf: Emir Uzun

Bu projede daha önce Mamut seçkilerinde yer alan sanatçıların edisyonlu ve özel üretilmiş seri çalışmaları yer alıyor. Şu an ilk edisyonda 20 sanatçıyı görüyoruz, sergide belirli bir tema ya da kritere bağlı kalmadığınızı belirttiniz ancak bu ilk seçkiyi nasıl belirlediniz? İleriki zamanda seçkileri oluştururken neler belirleyici olacak?

Birbirinden farklı akım, yöntem ve malzemelerle ortaya çıkmış, belirli bir temaya ve kritere bağlı kalmayan kapsayıcı bir seçki hazırladık. Bu sergi özelinde seçkiyi bir araya getirirken güncel, zamanın ruhunu yakalamış, dinamik, kısacası Mamut’un ruhuna hitap eden üretimleri referans aldık ve birlikte yol almaktan keyif alacağımızı düşündüğümüz sanatçılarla bir araya geldik.

Üstüne basarak bunun bir kürasyonlu sergi olmadığını ve kendimizi küratör olarak pozisyonlandırmadığımızı söylemek istiyoruz. Sitemizi ilk açtığımızda birlikte çalışmayı çok sevdiğimiz, işlerini yakından takip ettiğimiz sanatçılardan bir seçki yaptık. Sergimizde de bu ilk seçkide olan tüm sanatçıların çalışmalarına yer vermek istedik.

Her ne kadar ortak bir tema olmasa da, sergiyi planlarken aklımızda hep sıcak bir hafta sonu hissi vardı. İzleyicilerimizi misafirliğe davet ediyormuşuz gibi düşündük ve bir şekilde sergi genelinde bu hissi yakaladığımızı düşünüyorum. Ayrıca, senelerdir bize ev sahipliği yapan Yapı Kredi bomontiada’da sergiyi planlarken hep gözümüzün önündeydi. Sergi seçkisi, kurulumla bir arada düşünüldü neredeyse.

​“Mamut Limited Vol.I” sergisinde, site açılışında yer alan, Anıl Can, Bartu Kaan, Can Büyükkalkan, Can Dağarslanı & Sophie Bogdan, Cihan Bacak & İsmet Köroğlu, Çağla Çağlar, Edze Ali, Gabriel Vorbon, Maide A. Petek, Metin Ertürk, MRE, Nisan Talaz, Onur Hastürk, Pelin Kacar, Sinem Ören, Ufuk Yılmaz, Yalçın Yeşiltepe ve Yusuf Günler’in fotoğraf, heykel, video, yapay zeka, minyatür ve dijital sanat dahil olmak üzere, projeye özel ürettikleri eserlerinden oluşan bir seçki sergileniyor.

Önümüzdeki süreçte nasıl bir ritmi olacak bu çevrim içi projenin? Ne kadar sıklıkla yeni seçkiler sunulacak?

Öncelikli olarak sitemizde ara ara yayımlanacak yeni sanatçı iş birliklerimiz olacak. Siteyi kurarken, yaratıcı alanlardan birçok kişiye açık olacak bir platform olma hayaliyle yola çıktık. Dolayısıyla farklı farklı alanlarda üreten sanatçılarla bir araya gelip, özel seçkilere yer vermeyi planlıyoruz. Ayrıca farklı marka iş birliklerine ve bu bağlamda sanat danışmanlığına açık bir yapımız var. Birbirinden bağımsız projelerle temasız, kritersiz ve sürprizlerle dolu şaşırtıcı bir ritim tutturmayı amaçlıyoruz.

Sıklık olarak kendimize bir hedef koymaktansa, birlikte çalışmak istediğimiz kişilerin düşünce, üretim süreçlerine bağlı kalarak ilerleyeceğiz. Ancak arayı çok açmayacağımızı da eklemek isterim.

​Bunun dışında fiziksel pop-up sergilerimiz devam ediyor olacak. Bu sebeple ilk sergimize “Vol.I” ismini vermek istedik. Vol.2, Vol.3 olarak devam etmesini umuyoruz.

Mamut Limited Vol.I, 2023, Fotoğraf: Emir Uzun

Bugünlerde Yapı Kredi bomontiada’da sanatseverlerle buluşan projenin ilk fiziksel etkinliği Mamut Limited Vol.I isimli pop-up sergisi. Çevrimiçi gerçekleşecek bu projeyi fiziksel bir etkinlikle görünür kılmak projeye nasıl katkı sunacak?

Mamut Limited platformunun sanatseverlerle ilk buluşması oldu bu sergi. Bu açıdan bu sergi bizim için çok heyecan verici çünkü bu yeni yapıyı tanıtmak, ziyaretçilerimize sanat eserlerinden keyif aldıkları, sevdikleri veya yeni tanışacakları sanatçılarla bir araya gelme fırsatı buldukları bir deneyim yaşatmak istiyoruz. Ayrıca, hem bu sergideki sanatçıları hem de Mamut Limited sitesinde yapılacak yeni iş birliklerini takip edecekleri sitemizi de onlarla tanıştırmış olmayı hedefliyoruz.

​Mamut Art Project etkinliğimizi de tekrar bahar aylarına taşımaya karar verdik. Mamut Limited sergimiz de Mamut Art Project 2024 öncesi tüm sanatçılar ve izleyicilerimizle bir araya gelmemize vesile oldu.


Bu ilk fiziksel serginin destekçileri olan Beylerbeyi İçecek Pazarlama, Beymen Club, Jo Malone London ve WMC markalarının da sergiye katkıları oldu. Sergide aynı zamanda, Beymen Club’ın ikonik kaz logosunu, yaratıcı genç yetenekleri destekleyen yeni platformu Fine Arts Club çalışmaları dahilinde yorumlayan Ece Haskan, Merve Atılgan ve Merve Yiğit’in ilgili eserleri yer alıyor. Kendini, hediye verme sanatının öncüsü olarak konumlandıran Jo Malone London ise sergi süresince İngiliz armudundan ilham alarak yaratılan favori kokularından biri olan English Pear & Freesia ile mekânı sararak ziyaretçilerin deneyimine yeni bir boyut ekliyor. Sanatçıları ve eserlerini görünür kılarken sanatseverler için eşsiz bir deneyim vaat etmiş oluyoruz.

Seren Kohen Ojalvo

Son yıllarda tarihi sonbahara çekilen ve bahsettiğiniz gibi yeniden ilkbahara taşınacak Mamut Art Project için nasıl bir programınız var? 11’inci yılında nasıl bir Mamut Art Project hazırlığı yürütüyorsunuz?

Mamut Limited özelinde çalışmalarımız sürerken tabii ki Mamut Art Project devam ediyor olacak. Bunun özellikle altını çizmek isteriz. Mamut’un ilk ortaya çıkış sebebi olan bağımsız sanatçıları sanat profesyonelleri ve sanatseverlerle buluşturmak üzere 11. edisyonumuzu 2024 bahar döneminde gerçekleştireceğiz. 2024 edisyonuna başvuruları yakın zamanda duyuracağız.

Mamut Limited (Artist Editions)’a dair ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.

​“Mamut Limited Vol.I” pop-up sergisini ise 1 Ekim 2023 tarihine kadar Yapı Kredi bomontiada’da ziyaret edebilirsiniz.

0
2358
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage