02 EKİM, SALI, 2018

Tılsımlı Koleksiyonuyla Soho House

Yaratıcı sektörlerde çalışanları ortak bir çatı altında toplayan, üyelik sistemiyle ilerleyen kulüpler zinciri Soho House; otel, kulüp, restoran, davet, etkinlik, spa, spor salonu gibi pek çok alanıyla üç yıldır İstanbulluların vazgeçilmez noktalarından biri. Soho House’un Londra, New York, Berlin, Toronto, Chicago, Los Angeles ve Miami gibi şehirlerden sonra 13. merkezi İstanbul’da açıldı. Geçtiğimiz aylarda Amsterdam’da ilk şubesini ve Barcelona’da ikinci şubesini açan kulüp zinciri, Avrupa, Amerika ve Asya’da yayılmaya devam ediyor.

Tılsımlı Koleksiyonuyla Soho House

Ziyaret edenlerin bileceği gibi Soho House gerek İstanbul merkezi gerek diğer merkezlerinde büyüleyici koleksiyonlarıyla izler bırakıyor. Bu koleksiyonların arkasındaki isim ise Soho House Koleksiyon Başkanı Kate Brian. Koleksiyonların belirlenme aşamaları, nelere dikkat edildiği, sanatçı seçimleri ve pek çok şeyi Brian ile konuştuk.

Yeni Soho House’un sanat koleksiyonunu nasıl belirlediniz? Sergideki seçilen işlerin araştırılma sürecinden bahseder misiniz?

Bu koleksiyon üzerinde bir yıldır çalışıyoruz. Farklı bölgelerden derlenen uzun sanatçı listeleri ve küratöryal ekiple düzenlenen briefler, bu çalışmaların bir parçası.

​Koleksiyonu oluştururken stüdyoları ziyaret ederiz, yerel sanat dünyasıyla tanışır ve kelimenin tam anlamıyla o dünyanın içine girerek yıldız olarak görülen isimlerin yanı sıra yerel üne sahip sanatçıları da tanımaya çalışırız. Her Soho House kulübü kendine özgü ve kalıcıdır. Örneğin, Amsterdam’daki Soho House koleksiyonunun %40’ı yerel sanatçılardan oluşur. Koleksiyonun geri kalanı ise Hollanda sanatı denildiğinde akla gelen uluslararası sanatçılardan oluşur. Çağdaş sanat gözüyle baktığımız “still life” resim üzerine bir koleksiyona sahibiz. Öte yandan, otoportre resmin en büyük ismi Rembrandt’a saygı olarak, sanatçılardan bir otoportre yapmalarını da talep edebiliyoruz.

Soho House Berlin

Her koleksiyon için birini mi atıyorsunuz?

Biz, hem galeriler hem de sanatçılarla birlikte koleksiyon için uygun olabilecek müsait parçaları seçiyoruz ya da daha özel parçalar için doğrudan sanatçıları görevlendiriyoruz. Şu anda sanatçılarla oluşturduğumuz %25 komisyon edilen harika bir koleksiyon olduğunu tahmin ediyorum. Sanatçılar bu zorlu çalışma ve akabinde gelen briefi hazırlarken oldukça heyecanlı oluyor. Örneğin, Amsterdam ya da Londra’da, müzelerden 20 önemli sanatçıyı, tek bir çizgi çizerek oynanan Self Portraits’e davet ettik. Bu oyunda yarattığınız çalışma, kâğıt üzerinde tek bir çizgi olarak oluşturduğunuz ve farklı şekiller çizmek için elinizi dahi kaldırmadığınız bir sisteme dayanıyor. Elde ettiğimiz sonuçlar güzel oldu. Kuralları yıkan sanatçıları ve onları nasıl yıkabildiklerini görmüş olduk.

Soho House İstanbul’daki işler ve sanatçılardan bahsedebilir misiniz?

Buradaki koleksiyon en büyüklerinden biri. Burası, sanatçı olarak oldukça verimli bir bölge ve onların tüm coğrafyayı temsil edebilmesine aşığım.

Soho House White City

Soho House üyesi olmayanların da koleksiyondaki eserleri görebileceği bir sergiyi Soho House içinde düzenlemeyi ya da koleksiyonunuzdaki eserleri başka alanlarda sergilemeyi düşünüyor musunuz?

Sanatçılarımız için koleksiyonumuzdaki eserleri müzelere ya da Amerika’daki Soho House kulüplerinden bazılarına ödünç veriyoruz. Amerika’daki kulüplerinden bazılarında üyelerimiz için, sanatçıların çalışmalarını sergilediğimiz güncel sergi alanlarımız var ancak üye olmayanlara yönelik böyle bir girişimde bulunmadık. Eğer bulunsaydık, o alanlar bir kokteyl alıp gittiğiniz barlara dönüşecekti. Soho House’un büyülü atmosferi kaybolabilirdi.

0
10319
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage